Comuna Băneasa din Giurgiu a avut una dintre primele echipe calificate în faza finală de la Cupa Satelor, ediția 2022-2023 și, chiar dacă se află la prima participare în ultimul act, merge la finalele din Gorj cu gândul la trofeu.
Pentru copiii din Băneasa, Cupa Satelor e în primul rând oportunitatea de a trăi experiența unei competiții fotbalistice și de a câștiga încredere în ei, spune Adrian Dinu, coordonatorul echipei. Majoritatea dintre ei nu sunt înscriși la cluburi de fotbal, iar cei care au făcut fotbal în echipe organizate au renunțat din cauza costurilor.
Așa că, participarea la Cupa Satelor le poate oferi, mai presus de orice, doza de încredere că pot reuși în sportul pe care-l îndrăgesc atât de mult.
Ce v-a determinat să vă înscrieți la Cupa Satelor?
Factorii cei mai importanți care m-au determinat să particip la competiție sunt că se adresează în primul rând copiilor din mediul rural, care sunt puțin vădiți din punct de vedere al competițiilor, ținând cont de distanțele și deplasările pe care le-ar avea de făcut, și dorința copiilor de a participa și obține performanțe în astfel de competiții. Eu predau de aproximativ cinci ani la școala Băneasa, de la început am fost adeptul participării la competiții tocmai pentru a le dezvolta acest spirit sportiv și al întrecerii.
Cine sunt jucătorii din echipă? Practică fotbal la cluburi?
Sunt copii de la școlile generale „Marin M. Ticulescu” Băneasa și „Remus Begnescu” din Pietrele. Foarte puțini dintre ei, doar doi sau trei, au cochetat cu partea de echipă de fotbal. Au fost înscriși la cluburi, dar au renunțat din cauza faptului că implică niște costuri. Erau cluburi particulare unde mergeau și atunci pentru ei e destul de greu, atât cu transportul, dar și partea financiară care trebuie plătită către club.
Cum au reacționat copiii la acest mediu competițional, cum e pentru ei să joace în această competiție?
Copiii sunt foarte bucuroși că pot participa în astfel de competiții, sunt foarte dornici și privesc cu mare interes astfel de competiții. Cu siguranță le va da foarte multă încredere și deja au căpătat foarte multă încredere datorită rezultatelor obținute. Rezultatul de acum e o confirmare de care aveau foarte mare nevoie tocmai în ideea de a se dezvolta și de a practica în continuare sportul și fotbalul pe care îl îndrăgesc atât de mult.
Sunt copiii din comună interesați să joace fotbal, au spații unde să facă asta?
La nivel de comunitate, cu ajutorul autorităților locale, s-a dezvoltat și partea de infrastructură, s-au construit terenuri sintentice la școlile din comună. În fiecare localitate care aparține comunei s-au construit terenuri sportive, probabil tot din prisma rezultatelor, că școala a mai participat la campionate. Din păcate, în 2020, când am fost campioni județeni la fotbal, gimnaziu V-VIII, a venit pandemia și n-am mai reușit să participăm la faza zonală. Nu există comptiție la care să nu fim înscriși și să nu participăm. Și atunci și autoritățile locale au întâmpinat ideea că e necesar să contrusiască o infrastructură care să permită dezvoltarea sportului.
Cum ați sărbătorit calificarea în finală la Cupa Satelor? Cum a fost atmosfera în comunitate?
S-a creat un foarte mare entuziasm între părinți, profesorii din școlile din comună, primărie; toată lumea a fost foarte entuziasmată de participarea acestor copii și de rezultatele obținute. Părinții vin acum în curtea școlii să-și vadă copiii cum joacă, cum se descurcă. Acesta este sportul, aduce foarte multă lume în preajma terenurilor.
Care credeți că e cel mai mare câștig pentru copiii care participă la Cupa Satelor?
În primul rând, dezvoltarea încrederii în sine, al spriitului de competiție, al colegialității, ieșirea din mediul respectiv. Vor înțelege și vor vedea nivelul altor jucători și altor copii, care chiar la vârsta lor e posibil să aibă rezultate mai bune și atunci performanțele vin din participarea activă la astefel de competiții. Nu putem avea rezultate dacă nu sunt competiții de nivel ridicat.
Cum credeți că ajută Cupa Satelor la dezvoltarea fotbalului grassroots și ce aduce comunităților de la sate?
Este o emulație în rândul copiilor, o dorință de participare și afirmare, cei care sunt deja prinși în competiție devin exemple pentru cei care vin din urmă și pe partea de comune implicarea autorităților este majoră. Fotbalul implică costuri și reurse pe care trebuie să le ai la dispoziție și din punctul acesta de vedere, la nivel de comună am colaborat foarte bine să facem față competiției.
Ce așteptări aveți de la faza finală? Mergeți cu un obiectiv anume la Baia de Fier?
Obiectivul, ca fiecare participant la competiție, va fi obținerea trofeului, pentru că sunt premii frumoase care înseamnă o motivație în plus. Sunt sigur că toată lumea vine să câștige.
Turneul final al Cupei Satelor, ediția 2022-2023, se va disputa în perioada 11-14 mai, în localitatea Baia de Fier din județul Gorj. Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.