Cristina Tudorache (în tricou roșu)

În vârstă de 18 ani, Cristina-Valentina Tudorache este mijlocaș central în echipa Universității Alexandria, liderul din play-out-ul Ligii 1 Feminin.

Originară din Smârdioasa, un sat din județul Teleorman, Cristina Tudorache are deja zece ani de când a început să practice fotbalul într-un cadru organizat. La vârsta de opt ani, Cristina a ajuns la CS Universitatea Alexandria, echipă la care evoluează și în prezent.

Alături de Universitatea Alexandria, Cristina a trăit unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei: promovarea în Liga 1, în sezonul 2016/2017. Teleormănencele au ajuns atunci pe prima scenă a fotbalului românesc după un sezon perfect, cu victorii pe linie.

În actuala ediție a campionatului, CS Universitatea Alexandria evoluează în play-out, fiind lider după șase etape disputate, cu două puncte avans față de Fair Play București, echipa de pe locul secund. Duminică, formația pregătită de Călin Pistolea va juca în deplasare cu Banat Girls, de la ora 11:00. Teleormănencele au câștigat toate cele trei meciuri jucate împotriva celor de la Banat Girls în acest sezon: 7-3 în sezonul regular din Liga 1 Feminin, 2-1 în play-out și 5-2 în optimile Cupei României.

Cristina Tudorache este una dintre cele mai bune marcatoare ale Universității Alexandria în acest sezon din Liga 1 Feminin. Ea a marcat șase goluri până acum, trei dintre ele fiind reușite în play-out (cu Fair Play București, Carmen București și Selena Constanța). În sezonul regular, mijlocașul central a înscris contra celor de la Selena Constanța, Universitatea Olimpia Cluj și Banat Girls.

Pentru Cristina, următoarele două luni sunt pline de provocări. Finalul campionatului se apropie, lupta pentru primul loc în clasament este una strânsă, iar obiectivul teleormănencelor este să termine pe prima treaptă a podiumului în play-out. În plus, pe plan personal, Cristina are de îndeplinit un alt obiectiv important: bacalaureatul.

Într-un interviu special pentru FRF, Cristina Tudorache a vorbit despre cele mai importante momente din cei zece ani de carieră în fotbal. Totodată, tânăra jucătoare a dezvăluit care este coechipiera cu care se înțelege cel mai bine pe teren, cine este idolul său, la ce echipă ar vrea să joace și cum vede fotbalul feminin din România.

INTERVIU | Cristina Tudorache

Cum a început povestea ta în fotbal? La ce vârstă ai început să practici acest sport și care a fost prima ta echipă?

Am început să joc fotbal cu băieții la mine la țară. Mergeam cu fratele meu tot timpul la fotbal. Uneori nu voia sa ma ia cu el, dar nu pleca fara mine pentru că plângeam și îi spuneam mamei. Am început să joc fotbal într-un mod organizat la vârsta de 8 ani, la CS Universitatea Alexandria, echipa la care evoluez și în prezent.

De ce ai ales fotbalul și nu alt sport? Practici sau ai mai practicat alt sport?

Sincer, nu cred ca mi s-ar potrivi alt sport. Când joc fotbal sunt alt om, uit de probleme. Sunt fericită când joc fotbal. Îmi place baschetul, dar nu mă văd practicând acest sport.

Pe ce post joci? Care sunt provocările acestui post?

Joc pe postul de mijlocaș central. Pot spune că este un post greu, nu ai timp să spui “am greșit, nu îmi iese nimic”, trebuie să fii iute în gândire. Ca mijlocaș central, trebuie sa depui mult efort, să faci bine atât faza defensivă, cât și faza ofensivă.

Sursa foto: Gabor Istvan

Care este coechipiera cu care te înțelegi cel mai bine pe teren?

Andra Olaru. Avem o conexiune destul de bună și în afara terenului și cred că asta compensează și în teren.

6 goluri în actuala ediție a campionatului

Cum te simți atunci când marchezi? A fost vreunul dintre cele 6 goluri din campionat special pentru tine?

Da, am marcat 6 goluri și sper să nu mă opresc aici. Când marchez este un sentiment de plăcere, bucurie, dar în același timp mă și motivează. Golul cu Carmen București a fost important pentru mine, ne-a ajutat să conducem la pauză și așa am putut sta liniștite și să ne focusăm mai bine pe joc.

În meciul cu Banat Girls din Cupa României ai reușit două goluri. Care este sentimentul atunci când marchezi într-o fază eliminatorie a unei competiții?

A fost un sentiment plăcut, nu am mai marcat două goluri într-un meci de ceva timp, îmi era dor. Simțeam o presiune pe umerii mei, mi-am dorit să câștigăm și să facem un joc bun. După ce am marcat primul gol, am fost mult mai încrezătoare în mine și am reușit să marchez și al doilea gol.

Despre parcursul din play-out al Universității Alexandria

Cum ai descrie evoluția voastră din play-out? Care este atmosfera din cadrul echipei?

Am început cu stângul acest play-out, dar pe parcurs ne-am revenit și asta s-a văzut în celelalte meciuri. Suntem o echipă tânără, cu multă dorință de joc. Ne place să fim tot timpul vesele și să facem glume, însă știm să facem diferența între muncă și distracție.

Care este obiectivul vostru?

Obiectivul nostru este să terminăm pe primul loc în acest play-out, să marcăm cât mai multe goluri și să nu le mai dăm șansa adversarilor de a mai marca.

Sursa foto: Facebook – CS Universitatea Alexandria

Care crezi că sunt principalele atuuri ale echipei tale?

Ne cunoaștem de foarte mult timp, aproape toate am “crescut” la Universitatea Alexandria și suntem apropiate de vârstă. Ne înțelegem foarte bine atât în teren, cât și în afara lui.

Cum te motivezi după o înfrângere?

După un meci pierdut, încerc să petrec puțin timp cu mine și stau să mă gândesc ce am făcut bine și ce nu, așa îmi dau seama ce ar trebui să îmbunătățesc sau să nu mai repet aceleași greșeli.

Cât de mult afectează un eșec evoluția unei echipe?

Depinde de fiecare echipă. Bineînțeles că un eșec nu este niciodată bine venit, dar face parte din viața noastră, mai ales din viața unui sportiv.

Care a fost cea mai dificilă adversară (jucătoare) directă pe care ai înfruntat-o?

Am înfruntat multe adversare dificile, cu multă experiență, însă asta nu m-a speriat, ci m-a motivat și mai tare.

Amintirea primei convocări la loturile naționale de junioare

Cum a fost prima experiență la naționala României?

Prima dată am fost convocată la lotul național când aveam 13 ani, la U15. Am ajuns la lotul național după un meci cu Fălticeni la CNF Buftea, unde am făcut un joc bun, în tribună era dl. Mirel Albon, pe atunci nu îl cunoșteam. Am reușit sa îl impresionez cu seriozitatea și dorința de joc pe care am avut-o. Când am primit vestea că voi merge la Chișinău cu lotul național, nu am știut cum să reacționez, m-am bucurat foarte mult. Am avut două meciuri cu Moldova U15, am fost căpitan în primul meci. A fost o presiune mare pe umerii mei, știam ca dna. Irina Giurgiu m-a ales căpitan pentru că a avut încredere în mine, nu voiam sa dezamăgesc pe nimeni, așa am reușit și să marchez. Desigur că nu am vrut ca drumul meu la lotul național să se oprească la U15, am muncit mult și așa am ajuns să fiu selecționată la toate loturile de junioare și acum la senioare.

“Nu voi uita niciodată promovarea în Liga 1”

Ce moment din cariera ta de până acum nu îl vei uita niciodată?

Am multe momente pe care nu le voi uita, însă cel mai important moment pe care nu îl voi uita este acela când am promovat cu Universitatea Alexandria în Liga 1. Am promovat în sezonul 2016-2017, eu aveam 14 ani atunci. Am jucat împotriva echipei CSM Pașcani, scorul fiind 18-0 în favoarea noastră. Acel sezon a fost al nostru, fără niciun egal și nicio înfrângere. Ne-am bucurat foarte mult, aș vrea să retrăiesc asemenea momente.

Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit în carieră?

Sfaturi am tot primit și primesc, unul dintre ele ar fi “muncește de două ori mai mult decât ceilalți”. Când ai un vis trebuie sa muncești pentru el!

Cum decurge o zi de meci pentru tine? Cum te pregătești? Ai vreo superstiție?

Îmi place să am un vibe bun înainte de meci, să ascult muzică, să fac glume. Când intru în vestiar mă gândesc ce am făcut la antrenamente și încerc să pun în practică în timpul jocului. Superstiții nu am.

Obiectivele în fotbal

Care sunt planurile tale în fotbal? Ce îți doresti în viitorul apropiat?

Îmi doresc să fiu convocată în continuare la lotul național de senioare, așa că voi munci mult și am să dau tot ce am mai bun în meciurile următoare. În viitorul apropiat, aș vrea să joc în străinătate, într-un campionat mai puternic, așa pot vedea cât de pregătită sunt și dacă pot face față provocărilor cerute de echipa respectivă.

La ce echipă din străinătate ți-ar plăcea să joci?

Mi-ar plăcea să joc la PSG, este o echipă puternică, cu fete care au multă experiență, aș avea foarte multe de învățat de la ele și asta mi-ar prinde bine. Îmi place Parisul, este un oraș frumos, aș vrea să locuiesc acolo.

Ai un idol în fotbal sau un jucător/o jucătoare care te inspiră? Ce îți place la acel jucător/acea jucătoare?

Idolul meu este Cristiano Ronaldo. Îmi place de el încă de când eram mică, mereu spuneam că aș vrea să joc la fel ca el. Îmi place că este un fotbalist modest, muncește foarte mult, lucrează suplimentar și asta se vede pe teren.

Dacă ai putea să împrumuți o calitate de la idolul tău, care ar fi aceea?

Aceea de a lăsa oamenii să vorbească și să le răspund prin succesul meu. Așa face Cristiano, este criticat tot timpul, dar răspunde prin succesul său.

Care au fost obstacolele/dificultățile de care te-ai lovit în cariera ta de fotbalistă?

“Fată să joace fotbal, nu are cum”, “Locul tău e la cratiță, nu pe terenul de fotbal”. Cred că orice fată care joacă fotbal s-a întâlnit cu aceste reproșuri. Asta am auzit și eu încă de mică, pe mine nu m-a făcut să renunț la visul meu, însă sunt fete care sunt afectate de aceste vorbe. Urmăriți meciurile noastre și apoi vă puteți exprima opinia!

Cum se descrie Cristina ca jucătoare

Cum te-ai descrie ca jucătoare? Care consideri că sunt cele mai importante calități ale tale?

Sunt o jucătoare de talie înaltă, asta mă ajută mult la duelurile aeriene, lovesc mingea cu ambele picioare și am o tehnică bună.

Cum te-a ajutat fotbalul să te dezvolți pe plan personal?

Fotbalul m-a făcut să am mai multă încredere în mine, să nu mă dau bătută atunci când dau de greu. De la fotbal am învățat să îmi “citesc adversarul”, tocmai de aceea cercul meu de prieteni este strâns.

Ce pasiuni ai? Cum îți petreci timpul liber?

Îmi place să îmi petrec timpul liber cu familia și prietenii. Când merg acasă mă simt liniștită și mă deconectez puțin de la “lumea mea”. De fotbal nu uit, vorbesc cu tatăl meu mereu despre fotbal.

Ai o carte/un film preferat?

Nu am un film preferat. Adorm mereu la filme și până încep un film durează ceva, așa că fără film preferat. Îmi place cartea lui Cristiano Ronaldo, găsesc mereu o motivație în ea.

Dacă ai putea să ai o super-putere, care ar fi aceea?

Haha, îmi aduc aminte că îi spuneam mamei când eram mică că aș vrea să fiu invizibilă, așa îl puteam vedea pe Moș Crăciun, dar dorința mea s-a dus când am văzut-o pe mama în locul lui Moș Crăciun și am fost dezamăgită.

Sursa foto: Arhivă personală Cristina Tudorache

Sfaturi pentru micile fotbaliste

Ce sfat i-ai da unei fetițe aflate la început de drum în fotbal? Ce moment din cariera ta i-ai împărtăși astfel încât să o motiveze să continue cariera fotbalistică?

În primul rând, să nu asculte de cei care spun răutăți, să aibă încredere în ea și să își urmeze visul, indiferent de spusele altora. I-aș povesti despre evoluțiile mele la lotul național, cred că asta ar fi cea mai bună motivație pentru orice fetiță aflată la început de drum în fotbal. Lotul național este o motivație foarte bună.

Ce părere ai despre fotbalul feminin din România?

Fotbalul feminin din România s-a dezvoltat repede. Sunt foarte multe fetițe care își doresc să practice fotbal, iar acesta este un lucru îmbucurător. Ar trebui să se investească mai mult în fotbalul feminin. Meciurile noastre să fie televizate, astfel ar vedea oamenii că și fetele pot juca un fotbal frumos.