Laura Rus, golgheterul sezonului 2020-2021 din Liga 1 Feminin, a vorbit, într-un interviu special pentru FRF, despre cariera sa în fotbal, sportul pe care îl iubește atât de mult și pentru care s-a dedicat încă de la 16 ani.
Originară din Bocșa (Caraș-Severin), Laura Rus este una dintre cele mai experimentate jucătoare din fotbalul românesc, având o carieră impresionantă și rezultate pe măsură. Prima sa echipă a fost Pandurii Târgu-Jiu, unde a început cea mai frumoasă și magică poveste din viața sa, după cum povestește chiar ea.
La doar 18 ani, Lala s-a despărțit de familie și a plecat în străinătate pentru a-și urma visul în fotbal. A jucat de-a lungul timpului la echipe precum Sporting Club De Huelva (Spania), Apollon Ladies (Cipru), Fortuna Hjorring (Danemarca), Suwon FMC și Incheon Daekyo WFC (Coreea de Sud), Sassuolo Calcio Femminile și Hellas Verona (Italia), Anderlecht (Belgia). În România, Laura Rus a mai jucat pentru FCM Târgu Mureș timp de cinci luni, în anul 2012.
Laura Rus, 24 de goluri marcate în sezonul 2020-2021 al Ligii 1 Feminin
În vara anului trecut, Laura Rus s-a întors în România, după 13 ani în care a jucat la echipe din străinătate. Lala a ales cu sufletul și a semnat cu Fortuna Becicherecu Mic, echipă pentru care a marcat nu mai puțin de 24 de goluri, fiind golgheterul sezonului 2020-2021 din Liga 1 Feminin.
Laura Rus a înscris în ediția trecută a campionatului împotriva a zece echipe din 11 posibile: Banat Girls, ACS Fotbal Feminin Baia Mare, Selena Constanța, Carmen București, Fair-Play București, Universitatea Galați, CS Universitatea Alexandria, Heniu Prundu Bârgăului, Vasas Femina Odorhei și Piroș Security Arad.
Atacantul formației timișorene a bifat 5 duble, două hat-trick-uri și un poker (4 goluri). Cu un total de 24 de goluri marcate de-a lungul întregului sezon din Liga 1 Feminin, Laura Rus a fost premiată pentru performanța reușită la pauza finalei Cupei României dintre Heniu Pundu Bârgăului și Universitatea Olimpia Cluj, disputată pe 6 iunie. Trofeul de golgheter i-a fost înmânat de Cristi Dulca, selecționerul naționalei feminine a României.
La începutul lunii iunie, Fortuna Becicherecu Mic a anunțat despărțirea de golgheterul Laura Rus, care va alege o nouă destinație pentru a-și continua aventura în fotbal.
Palmares
De-a lungul carierei, Laura Rus și-a trecut în palmares mai multe trofee și a primit numeroase distincții individuale. Primul trofeu obținut a fost Cupa României, alături de Pandurii Târgu-Jiu, în anul 2007. A câștigat de patru ori titlul și cupa în Cipru, cu Apollon Limassol, fiind și golgheterul campionatului cipriot în sezonul 2012-2013, cu 21 de goluri înscrise. A mai câștigat campionatul din Danemarca (în 2014, cu Fortuna Hjorring) și Belgia (în 2020, cu Anderlecht).
Lala a primit titlul de cea mai bună jucătoare a sezonului 2009-2010 din campionatul spaniol, când juca pentru Sporting Huelva. A fost desemnată de opt ori cea mai bună jucătoare în meciuri jucate în Coreea de Sud, fiind totodată și golgheter într-unul dintre sezoanele în care a evoluat în Coreea de Sud, cu 17 goluri. În sezonul 2012-2013, când era la Apollon Limassol, Laura Rus a fost golgheterul UEFA Women’s Champions League, cu 11 goluri înscrise.
Totodată, Laura Rus este jucătoare de bază în naționala feminină a României, pentru care a debutat în anul 2005. La ultimul joc în tricoul naționalei, în amicalul cu Slovacia de pe 14 iunie, Lala a marcat singurul gol al tricolorelor din acea partidă.
Laura Rus a împărtășit cele mai frumoase, emoționante, dar și cele mai dificile momente dintr-o carieră de excepție. Iată mai jos interviul cu golgheterul sezonului 2020-2021 din Liga 1 Feminin!
INTERVIU CU LAURA RUS
„La Târgu-Jiu a început cea mai frumoasă și magică poveste din viața mea”
Cum a început povestea ta în fotbal? La ce vârstă ai început să practici acest sport?
Povestea mea în fotbal a început în spatele blocului, unde băteam mingea de dimineața până seara. Ce mă ținea departe de fotbal era școala, în rest eram mereu în spatele blocului cu băieții, eram una de-a lor. 🙂
M-am apucat la vârsta de 16 ani. Aflasem despre fotbalul feminin pe licee, nu știam că există un campionat organizat. La acel turneu am cunoscut jucătoare care activau în campionat și mi s-a propus să merg la o selecție în Târgu -Jiu și de acolo a început cea mai frumoasă și magică etapă sau poveste din viața mea.
De ce ai ales fotbalul și nu alt sport? Ai mai practicat alt sport în trecut?
Nu l-am ales, el m-a ales pe mine. 🙂 Având în familie fotbaliști, bunicul, tata și fratele meu cel mare, am moștenit acest talent și mă bucur din suflet că nu am renunțat atunci când mi-a fost greu. În școala generală eram cam la tot ce era sport, atletism, handbal etc … Înainte de a afla de fotbal, am fost în echipa de senioare a Universității Reșița de handbal, însă nu era ceea ce eu îmi doream și am mers pe drumul meu în fotbal.
Care sunt provocările postului tău?
Consider că un atacant trebuie să fie inteligent, trebuie să știe să își facă loc în apărarea adversă sau să creeze spații pentru coechipieri. Una din cele mai mari provocări este păstararea calmului și lucidității în momentul în care ajungi cu mingea în fața porții.
Mingea, cea mai bună prietenă
Cum te-ai descrie ca jucătoare? Care consideri că sunt cele mai importante calități ale tale?
Sunt eu fără măști, nu vreau să demonstrez ceva ce nu sunt sau să fac ceva doar ca să fiu pe placul cuiva. Calitățile mele… am o relație foarte bună cu mingea (cea mai bună prietena a mea 🙂 ) tehnica, văd bine jocul, deșteaptă în joc, nu renunț ușor.
Ești golgheterul sezonului 2020-2021 din Liga 1 Feminin. Ai reușit să marchezi 24 de goluri. Ce înseamnă această distincție pentru tine?
În primul rând, am reușit ceva ce mi-am propus de la început …este rodul muncii mele alături de echipă, cu zilele bune și rele. Înaintea unui început de sezon îmi setez niște obiective și asta mă ajută să rămân mereu concentrată și pozitivă, chiar dacă lucrurile nu mereu sunt cum eu îmi doresc să fie.
Ai avut 5 duble, două hat-trick-uri și un poker. Care este sentimentul atunci când marchezi de mai multe ori într-un meci?
În primul rând mă bucură faptul că pot ajuta echipa, iar fiecare gol marcat a fost cu ajutorul echipei. Sunt fericită și recunoscătoare pentru absolut tot.
Dacă ar fi să alegi cel mai frumos gol al tău din sezonul trecut, care ar fi acela?
Hmmm…Primul gol împotriva celor de la Vasas Femina din luna noiembrie. Eram conduse cu 1-0 și chiar în startul reprizei secunde am reușit să egalăm după un contraatac dus pe cont propriu de la jumătatea terenului. Fiecare gol are o importanță pentru mine cât și pentru echipă. Mă bucur că acel gol ne-a pornit motoarele, reușind să câștigăm la final cu scorul de 2-1.
Golgheter în campionat vs golgheter în Champions League
În sezonul 2012-2013 ai fost golgheterul Champions League. Care este diferența între a fi golgheter în campionat și golgheter în Champions League? Ce ai alege dintre cele două și de ce?
Cred ca ambele sunt niște reușite care trebuie apreciate la fel de mult. Diferența ar fi că una din ele este în cea mai tare competiție – Champions League. Le-aș alege pe amândouă pentru ca în fiecare este rodul muncii mele.
Cum a fost revenirea în campionatul din România după 13 ani în care ai jucat la echipe din străinătate?
Sincer, nu a fost cum mă așteptam sau voiam să cred că va fi. Însă va fi o altă lecție pentru mine, o lecție care mă va ajuta în viitor. Este o diferență de la cer la pământ față de campionatele din străinătate. În România mai sunt multe de realizat pentru a se ajunge la un nivel cât de cât apropiat cu cel european și aici mă refer la toate punctele de vedere – condiții, calitatea jocului, organizarea competițiilor etc.
Cum ai descrie sezonul 2020-2021 pentru echipa ta?
Un sezon ciudat, având în vedere că începusem foarte bine campionatul. Spre final s-a produs o schimbare totală care ne-a adus pe poziția la care cred că nu se aștepta nimeni. Sportul mereu ne va da o lecție și sper ca fiecare să ajungă să o învețe pentru a putea evolua.
„Mă bucur că încă sunt în activitate și pot juca pentru România”
Care sunt cele mai importante momente pentru tine ca jucătoare a echipei naționale a României?
Mă bucur că încă sunt în activitate și pot juca pentru România. Este o mândrie pentru fiecare sportiv să ajungă să își reprezinte țara și să simtă în suflet acest sentiment frumos. Un moment foarte important a fost acel baraj cu Portugalia în care am fost atât de aproape de o calificare la un turneu final. Golurile înscrise, victoriile, înfrângerile fac parte din fiecare și ne fac să ne dorim să fim mai buni, să muncim mai mult și să sperăm la o calificare la un turneu final.
Ce părere ai despre grupa de calificare pentru Campionatul Mondial din 2023?
Este o grupa dificilă cu adversari de top, însă consider că trebuie să credem și să sperăm că se poate realiza cel mai mare vis, acela de a ne califica la un turneu final.
Cum te motivezi după o înfrângere? Cât de mult afectează un eșec evoluția unei echipe?
De-a lungul anilor am reușit să înțeleg cât de important este să joci în echipă. Dacă atunci când se câștigă, câștigă toată echipa, atunci când se pierde, este vinovată toată echipa, nu este posibil să dăm vina pe unul sau pe altul, trebuie să ne-o asumăm cu toții. Motivația o găsesc în jocul meu și în mine însumi. Ca să evoluezi ca echipă, este necesar să știi să pierzi, să înveți din greșeli și după să simți gustul victoriei.
Ce moment din cariera ta de până acum nu îl vei uita niciodată?
În momentul în care pășeam pe gazon la primul meci din campionatul Belgiei cu Anderlecht, a decedat tatăl meu. Un moment groaznic pentru mine și nu voi putea uita niciodată acel sentiment de după, când am aflat!
„Nimic nu este imposibil atunci când îți dorești și iubești ceea ce faci”
Ce sfat i-ai da tu cea de acum Laurei Rus aflată la început de drum în fotbal?
Sfatul meu ar fi că indiferent de ce întâmpin în viață sau carieră să continui să cred și să muncesc pentru fiecare obiectiv, lucru pe care mi-l doresc. Nimic nu este imposibil atunci când îți dorești și iubești ceea ce faci.
Cum decurge o zi de meci pentru tine? Cum te pregătești? Ai vreo superstiție?
Nu am nici o superstiție anume …pur și simplu stau cu căștile pe urechi, ascult muzica mea preferată și mă relaxez, mă concentrez pe ceea ce am de făcut. Există presiuni din exterior și lucru acesta mă face să fiu liniștită și să îmi văd de jocul meu.
Care sunt planurile tale în fotbal? Ce îți doresti în viitorul apropiat?
Deocamdată îmi doresc să mai joc, am terminat și un curs de masaj sportiv recent. Sunt de părere că atâta timp cât faci ceea ce îți place sau iubești, ești fericit și împlinit. Nu îmi place să plănuiesc ce va fi peste un an sau mai mulți… iau lucrurile exact cum vin.
„Plecarea în străinătate la doar 18 ani m-a ajutat enorm, fiecare zi era o lecție”
Care au fost obstacolele/dificultățile de care te-ai lovit în cariera ta de fotbalistă?
Faptul că am plecat de la o vârstă destul de fragedă singură, a fost destul de greu, însă acum cu trecerea anilor am realizat că a fost cel mai bun lucru, pentru că m-a ajutat enorm în maturizarea mea ca om și ca sportiv. Fiind foarte ambițioasă, nimic nu m-a oprit în a-mi îndeplini fiecare vis sau obiectiv.
Cum te-a ajutat fotbalul să te dezvolți pe plan personal?
Cum am zis mai sus, m-a ajutat enorm. Plecarea în străinătate la doar 18 ani m-a ajutat enorm, fiecare zi era o lecție, iar în timp am reușit să o văd ca o lecție despre viață și despre mine însămi.
„Trebuie să credem în noi indiferent de obstacole”
Ce sfat i-ai da unei fetițe care vrea să devină fotbalistă?
Sfatul meu este unul simplu …Doar dacă încerci, vei vedea și simți pe pielea ta tot ceea ce eu am simțit și realizat. Dacă eu am putut, de ce altcineva nu ar putea. Trebuie să credem în noi indiferent de obstacole. Jucând fotbal te distanțezi și te eliberezi de tot ce e urât sau rău în jurul tău. Eu când sunt pe teren uit de absolut tot, chiar și atunci când în interiorul meu sunt praf, fotbalul îmi readuce un zâmbet sau și lacrimi atunci când pierd sau nu joc cum eu îmi doresc. Fotbalul este magic!
Cum vezi fotbalul feminin din România în comparație cu momentul în care ai început tu să joci fotbal? Ce s-a schimbat între timp?
S-au schimbat unele lucruri, dar au și rămas acele lucruri care încă încetinesc dezvoltarea fotbalului cum ar trebui și ar fi firesc. Este un nivel mult mai bun, echipe mai solide și cu jucătoare bune. Junioarele au oportunitatea de a începe la vârste fragede și să crească împreună cu fete de vârsta lor. Când am început eu, chiar și cele mai mici se antrenau cu senioarele, nu erau grupe de vârstă. Există mult mai multe competiții, iar cele dedicate junioarelor sunt de bun augur pentru promovarea fotbalului feminin.