În calitate de campioană a României, echipa feminină de fotbal a clubului Farul Constanța va reprezenta țara noastră în UEFA Women’s Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din lume!
Astăzi, la Nyon, începând cu ora 14:00, Farul Constanța își va afla adversarele din Women’s Champions League.
Runda 1 este una dintre cele două premergătoare fazei grupelor, care începe în octombrie. Este împărțită în două căi: calea campionilor și calea ligii. În ambele căi, runda 1 va consta din două etape, fiecare cu meciuri eliminatorii jucate într-un singur loc sub forma unor mini-turnee, cu semifinale pe 4 septembrie și finale pentru locul trei pe 7 septembrie.
În urmă cu doar un an, Farul Constanța sărbătorea promovarea în premieră pe prima scenă a fotbalului feminin românesc! Echipa avea ambiții mari, dar puțini erau cei care considerau că obiectivele grupării de la malul Mării Negre pot fi realizabile.
În iarnă, cu o etapă înainte de finalul play-off-ului, când echipa pregătită de Raluca Sârghe-Simes avea nevoie de un succes pentru a rămâne în careul de ași al Superligii și pentru a se menține astfel în lupta pentru titlul de campioană, Tiberiu Curt, vicepreședintele grupării constănțene, mărturisea, într-un interviu acordat site-ului nostru, că „Obiectivul Farului este câștigarea titlului și prezența în Liga Campionilor”!
Tiberiu Curt vine, la șase luni distanță de la acel interviu, și vorbește despre această povestea intitulată simplu Farul Constanța!
„Bucuria a fost extraordinară”
– Felicitări pentru titlul de campioni ai României! Ce înseamnă acest titlu pentru Farul?
– Înseamnă că ne-am atins obiectivul după un an în care s-a muncit foarte mult, foarte bine și mă bucur că pot și cu acest prilej să îi felicit pe toți cei care au contribuit, fiecare prin activitatea sa, la această performanță.
– Primul sezon în Superligă, primul titlu! Care au fost atuurile (secretele!) echipei?
– Munca, munca, seriozitatea. Una fără alta nu se poate și toți cei care suntem la Farul știm acest lucru. Pentru noi nu a fost o surpriză așa de mare deoarece știam valoarea jucătoarelor, știam experiența, atitudinea pe care au avut-o la fiecare antrenament. A fost primul titlu și bineinteles că bucuria a fost extraordinară.
„Nu am fost niciodată inferiori adversarelor”
– În iarnă spuneați că titlul reprezintă unul dintre obiective! Iar acesta a fost realizat!
– Da, pentru că achizițiile reușite în vara trecută, parcursul din sezonul regulat, în care chiar dacă au aparut unele înfrangeri la un moment dat, ne-a oferit încrederea că putem reuși. Așa cum am zis, chiar dacă am și pierdut cateva partide, nu am fost niciodată inferiori adversarelor, iar rezultatul a fost decis de anumite momente din timpul partidei.
– La finalul sezonului regular, Timișoara avea un avans de 9 puncte! Unde s-a produs „declicul”?
– Nu știu dacă s-a produs un declic la ei, știu doar că noi am reușit un parcurs excelent, pe măsura așteptărilor. Știam, chiar dacă diferența era una destul de importantă, că totul depinde numai de noi, mai ales că sistemul play-off-ului ne „asigura” 4 meciuri directe, deci 12 puncte puse în joc.
„Din acel moment încrederea a crescut fantastic”
– Cum a fost sezonul 2023-2024? Mai ales a doua sa parte.
– Chiar dacă aveam un lot foarte bun, în iarnă ne-am dorit și am reușit să aducem alte trei jucătoare foarte bune, pe Tabita Croitoru, Isabelle Gnaly și Lilian Onyango, care ne-au ajutat foarte mult în play-off. Am creat o și mai mare concurență în atac, am avut mai multă siguranță și pe postul de portar, unde nu aveam concurența pe care ne-o doream și pierdusem din această cauza unele puncte. Partea negativă a play-off-ului a fost, din păcate, accidentarea de lungă durată a lui Gnaly, o jucătoare foarte bună, care ne confirmase așteptările încă de la primele meciuri.
– Cum au reușit fetele să reziste în această cursă de anduranță, o cursă ce părea pierdută la un moment dat?
– Cănd ai în lot atât de multe jucătoare de lot național, cu atât de multe trofee câștigate în carieră, gestionezi mult mai bine astfel de momente și știi ce înseamnă presiunea. Am început play-off-ul cu patru victorii consecutive, dintre care două cu fosta campioană Olimpia Cluj și eram deja pe primul loc, poate chiar mai devreme decât credeam. Din acel moment încrederea a crescut fantastic.
„Cred și sper ca de acum încolo să fie o hegemonie a Farului”
– După mai bine de un deceniu de hegemonie a echipei U Olimpia Cluj, Farul e prima echipă ce cucerește titlul! Ce înseamnă asta pentru Farul?
– Păi, era și timpul, nu?! Este o bucurie cu atât mai mare și înseamnă că fotbalul feminin românesc este în creștere. Cred și sper ca de acum încolo să fie o hegemonie a Farului, pentru că acest titlu a fost doar începutul.
– Care sunt obiectivele pe termen scurt, mediu și lung?
– Să construim o echipă și mai puternică, una care se va baza pe nucleul lotului ce a obținut titlul. Am transferat deja câteva jucătoare foarte bune, chiar dacă acestea sunt foarte tinere. Ne dorim și alte titluri, așa cum am spus.
„Suporterii au avut o contribuție importantă”
– Este echipa pregătită de Liga Campionilor?
– Va fi cu adevărat o provocare, dar de abia așteptăm și acele meciuri. Chiar dacă vom fi la prima participare în Women’s Champions League, vom încerca un parcurs cât mai bun. Cu puțină șansă și la tragerea la sorți, putem spera la o nouă performanță frumoasă, care să bucure toți iubitorii fotbalului feminin din România.
– Au îndrăgit fanii constănțeni echipa de fete?
– Suporterii au avut o contribuție importantă, ne-au fost mereu alături mai ales la meciurile decisive. Am sărbătorit împreună căștigarea trofeului și acest lucru cred că reflectă pe deplin atașamentul lor. În plus, faptul că Federația Română ne-a oferit la finalul sezonului premiul pentru echipa feminină cu cea mai mare audiență TV și premiul pentru cea mai importantă promovare a fotbalului feminin pe social media, arată din nou că există un număr important al celor care ne susțin cât și faptul că la Farul dezvoltarea fotbalului feminin este una din priorități.
Articol de Adi Dobre!