Echipa feminină de fotbal Politehnica Timișoara a avut una dintre cele mai rapide ascensiuni din ultimii ani în Liga 1 Feminin.
Sezonul trecut, primul sub această titulatură, Politehnica Timișoara a prins „la mustață” play-off-ul, unde a avut evoluții foarte bune, încheind pe ultima treaptă a podiumului.
Evoluția din noul sezon, 2022-2023, i-a surprins până și pe oficialii grupării bănățene. Trupa pregătită de Mirel Albon, cel mai experimentat tehnician din istoria fotbalului feminin din România, este prima în clasament, cu maximum de puncte și cu un golaveraj incredibil, 75-0!
Fost selecționer al primei reprezentative și cel care a făcut din Universitatea Cluj o forță, Mirel Albon e hotărât să scrie istorie cu Politehnica Timișoara, un nume de referință pe harta fotbalului românesc.
„Începem să avem un model de joc propriu”
Domnule Mirel Albon, cum a fost anul 2022 pentru Poli Timișoara?
A fost un an foarte bun. Proiectul inițiat de noi aici, la Timișoara, s-a dezvoltat în direcția dorită. După un început ezitant, ușor, ușor, lucrurile au intrat pe făgașul propus. Jocul rezultatelor a făcut să ne calificăm în play-off, unde am înregistrat doar două înfrângeri, la Prundu Bârgăului și la Cluj.
Și a început sezonul 2022-2023!
Care până acum a decurs perfect. Am pus presiune pe U Cluj, care, poate și din acest motiv, a greșit în meciul direct cu noi, iar partida câștigată pe teren a fost trecută în contul nostru la „masa verde”. Cu excepția acelui meci, în care fetele au jucat bine, în rest, o spun din nou, totul a fost perfect.
Care e cea mai mare mulțumire?
Jocul echipei, cu un presing extraordinar pe toată durata unui joc. Mă bucur că începem să avem un model de joc propriu. Din acest motiv începem să ne gândim și la trofee, la calificarea în cupele europene.
„Și eu sunt surpins de această linie de clasament!
Cum decurge proiectul Academiei Poli Timișoara?
Un alt motiv de bucurie și de mândrie. Când am preluat echipa, la Timișoara exista o singură grupă de junioare. Acum avem echipe U13, U15, U17. Avem și o grupă, căreia îi spunem „Fotbal pentru Toți”, din care fac parte fetele care sunt la început sau care au evoluat mai lent, dar toate vor să facă fotbal, toate iubesc acest sport, iar noi vrem să le oferim această șansă. Încercăm să formăm o grupă și mai mică de vârstă. În cadrul Academiei se lucrează după o metodologie modernă, fiecare grupă având antrenor propriu. Vom avea în curând preparator fizic și psiholog exclusiv pentru grupele de junioare. Apropo de rezultate, vreau să remarc faptul că toate echipele noastre care participă la competiții oficiale, U15, U17, echipa a doua și cea de senioare, au încheiat anul 2022 pe primul loc!
Care e secretul liniei de clasament a primei echipe? Victorii pe linie și golaveraj 75-0!
Mărturisesc faptul că până la un punct și eu sunt surpins de această linie de clasament! Mă așteptam la o creștere, am și spus că ne trebuiesc trei ani pentru a ne implica în lupta pentru titlu, dar, iată, echipa a răspuns mult mai rapid. În vară am avut o perioadă de pregătire foarte bună, cu meciuri de verificare tari. Defensiv, echipa a jucat perfect. Au fost meciuri în care portarul nostru a atins mingea doar atunci când i-a fost trimisă înapoi de coechipiere. Am făcut și câteva transferuri, patru la număr, foarte bune. Nu am adus jucătoare cu experiență, ci fete tinere, care să crească odată cu acest proiect. Am adus-o inclusiv pe Melinda Nagy, care a suferit o gravă accidentare în Ungaria, în tricoul celor de la Diósgyőri VTK.
„Avem un lot format din jucătoare cu mentalitate de lider”
Cazul Melindei seamănă cu cel al Teodorei Meluță.
Exact. Teodora a venit la noi tot după o accidentare gravă, am avut răbdare cu ea și am redat-o circuitului primei reprezentative. Asta vrem să facem și cu Melinda Nagy. E până la urmă o obligație a noastră. Melinda va juca pentru Poli cel mai probabil în play-off.
Ce jucătoare v-au mulțumit în mod deosebit?
M-a mulțumit, am mai spus asta, jocul echipei. Avem un lot format din jucătoare cu mentalitate de lider, cu un moral foarte bun. Am ajuns la un nivel la care tratăm toți adversarii la fel. Nu avem o tactică anume în funcție de adversar.
„Mi-ar plăcea ca fotbalul feminin să crească și la nivelul Bucureștiului”
Credeți că echipa se poate menține pe locul 1 până la final?
Sperăm! Nu va fi ușor. Presiunea celor de la U Cluj s-a mutat pe umerii noștri. Clujul are experiența meciurilor dificile, are maturitate. Sper însă ca în 2023 elanul să învingă rutina. Sper să putem detrona Universitatea Cluj din fotoliul de campioană. Sperăm, de asemenea, ca și alte echipe să crească, astfel încât, în curând, mai multe formații să se implice în lupta la titlu. Văd în viitor ca Farul, Bistrița, Carmen să joace un rol important în Liga 1 Feminin, ceea ce va însemna un câștig pentru fotbalul românesc.
Poli Timișoara reprezintă un brand în fotbalul românesc. În ultima vreme au apărut și alte echipe feminine reprezentante ale unor cluburi de tradiție sau de Liga 1. Ce părere aveți?
E un lucru bun, atâta vreme cât lucrurile sunt luate în serios, atâta vreme cât sunt respectate toate promisiunile. Cu buget, cu infrastructură, fotbalul feminin poate crește sub umbrela unor cluburi de tradiție, puternice. Avem exemplul Vest-ului, unde toate marile cluburi au echipe de fete. Orașe ca Pitești, Arad, Craiova sunt zone de unde pot apărea multe fete talentate, sunt zone cu potențial extraordinar. Mi-ar plăcea ca fotbalul feminin să crească și la nivelul Bucureștiului. Avem obligația să le acordăm fetelor șansa de a juca fotbal.
ARTICOL DE ADI DOBRE