Comuna Bucșani reprezintă pentru al doilea an la rând județul Dâmbovița la faza finală a Cupei Satelor, iar copiii sunt gata să-și depășească performanța de anul trecut, când s-au clasat pe locul al cincilea.
Mare parte din echipa participantă la finalele de anul trecut va reprezenta Bucșani și la faza finală care va avea loc în Gorj, la Baia de Fier, de pe 11 până pe 14 mai. Cunoscând experiența de anul trecut, bucuria calificării a fost cu atât mai mare, spune antrenorul echipei, Marius Zidăroiu.
Și, prin succesul lor la Cupa Satelor, au determinat și implicare mai mare a autorităților în viața fotbalistică din comună, unde terenul de fotbal urmează să fie renovat.
Cine sunt copiii din echipa dumneavoastră?
Avem echipa comunei, copiii îi antrenez de doi ani de zile, 85% sunt copii care au participat și ediția trecută în faza finală. Așteptam cu nerăbdare să ne calificăm pentru că ne-a plăcut ce am văzut la faza finală și ce am întâlnit acolo. Avem echipă de Liga 4 la comună și patru grupe de copii și juniori. Pentru ei a fost o bucurie foarte mare, își doreau foarte mult. Ei în primul rând, dar și eu îmi doream foarte mult să ne calificăm și ne bucurăm că am reușit.
Care sunt așteptările cu care mergeți la acest turneu final?
Din punctul meu de vedere, mi-aș dori să joc o finală pentru că una e să o trăiești pe teren, alta e să o trăiești în tribune. Și, așa cum am văzut echipele calificate, o plasare în primele patru, un rezultat pozitiv.
O să aveți galerie la finală?
Da, o să avem, o să meargă părinții de când plecăm. Noi sperăm să aducem până în ziua de duminică o super galerie.
Ce înseamnă pentru comunitate participarea la Cupa Satelor? Vin oamenii mai aproape de copiii care joacă fotbal?
A avut un impact pozitiv asupra locuitorilor, mai ales că am încercat și am progresat din toate punctele de vedere de când candidăm la Cupa Satelor. Am fost și la prima ediție, doar că atunci nu ne-am calificat la faza finală. Și am obținut ușor-ușor înțelegere la primărie, la consilieri, inclusiv să îmbunătățească suprafața de joc din comună și se va face o investiție destul de mare, una ca pentru un oraș.
Vedeți inițiativă și în felul în care tratează copiii fotbalul? Vin mai mulți să se înscrie?
Aveam în jur de 50 de copii, iar acum am 120. Mai ales cei mici, își doresc și ei să treacă prin etapele astea, că au văzut ce înseamnă. Am remarcat că avem și mai multe competiții prin școli, către care aș vrea să-i îndrept pe profesorii de sport.
Pentru copii, care considerați că e cel mai mare câștig prin participarea la Cupa Satelor?
În primul rând, experiența pe care o trăiesc acolo, pentru că mulți nu vor avea parte de asemenea pregătiri la un turneu final sau la meciuri de campionat, ceea ce trăiesc acolo live. În al doilea rând, dorința mai mare de a face mișcare și sport. Ăsta e și scopul meu, practicând fotbalul, mi-am dorit să le insuflu și lor ceva din ce am făcut eu.
Eu le-am spus, ăsta e obiectivul principal pentru un sportiv, să ajungă într-un lot național. Eu o văd ca pe o oportunitate foarte mare pentru ei. Cum am văzut la ediția trecută, în tribune au fost foarte mulți scouteri. Și le-am dat exemplu, jucătorul care și nouă ni s-a părut cel mai bun, a ajuns să se transfere la o echipă mai mare. Federația face cel mai bun lucru din asta, pentru că eu cred că doar așa o să ajungem să punem umărul la o echipă națională foarte bună.
Cum simțiți că ajută această competiție atât copiii, dar mai ales comunitățile din sate?
Le dau un plus față de campionatele în care sunt înscriși în județ și le dă oportunitatea de a se afirma mult mai ușor decât ar face-o în campionate. E o șansă și pentru ei și pentru comunitatea noastră, să vedem că din județul nostru avem la echipele de juniori câte un copil.
Turneul final al Cupei Satelor, ediția 2022-2023, se va disputa în perioada 11-14 mai, în localitatea Baia de Fier din județul Gorj. Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.