Foto: uta-arad.ro

La 16 ani și 5 luni, mijlocașul a devenit cel mai tânăr jucător din istorie pentru UTA Arad în primul eșalon. Cariera lui Raul Stanciu a început acum 4 ani la Cupa Satelor, competiția FRF dedicată talentelor din mediul rural!

Raul Stanciu, mijlocaș originar din comuna arădeană Socodor, a fost introdus pe teren de antrenorul Mircea Rednic în minutul 70 al partidei Universitatea Craiova – UTA Arad din primul eșalon. A devenit, astfel, cel mai tânăr fotbalist care îmbracă tricoul „Bătrânei Doamne” în L1. Dar și primul participant la Cupa Satelor care devine fotbalist de prim eșalon în fotbalul românesc!

Puțini știu că traiectoria fotbalistică a talentului arădean a fost influențată de Cupa Satelor, competiția Under 13 lansată de Federația Română de Fotbal în 2018 și la care Raul Stanciu a participat, fiind chiar remarcat, în prima ei ediție!

Din Cupa Satelor spre primul eșalon!

În martie 2019, în cadrul ediției inaugurale Cupa Satelor, echipa din comuna Socodor s-a oprit în faza județeană a competiției. Turneul final județean, găzduit chiar de această comună, a oferit reprezentanta Aradului în faza regională.

S-a calificat atunci comuna Șimand, iar Socodor s-a clasat pe locul secund, la un punct distanță. În ciuda faptului că formația sa nu a avansat în competiție, la turneul final județean, un fotbalist s-a remarcat primind trofeul de cel mai bun jucător: Raul Stanciu, din Socodor! Puștiul de 12 ani atunci, fotbalistul de 16 ani care scrie istorie la UTA acum!

„Cupa Satelor, prima competiție și primul trofeu din carieră!”

După Cupa Satelor, Raul a debutat la 13 ani în Liga 4 pentru echipa de seniori din Socodor, antrenat de Tiberiu Dorozs. Apoi, la 15 ani, debuta în L3! Atletico Arad și Progresul Pecica sunt cluburile lui Raul Stanciu până la UTA Arad, iar ceilalți antrenori care l-au șlefuit pe parcurs sunt Mihai Petcuț, Adrian Petruț, Vali Erdei.

  • Raul, ce amintiri ai de la Cupa Satelor, din martie 2019, când ai primit trofeul pentru cel mai bun jucător la turneul județean găzduit chiar de comuna ta, Socodor?
  • Am rămas atunci cu amărăciunea că nu ne-am calificat, dar și bucuria că am primit acel trofeu. A fost o experiență specială, am simțit mândrie, emoție și nu voi uita vreodată acele momente.
  • A fost prima competiție pentru tine? Dar primul trofeu?
  • Da, a fost prima competiție oficială din cariera mea! Și primul trofeu câștigat! Tocmai de aceea, ambele au o însemnătate aparte și o vor avea totdeauna.
  • Mai sunt alți colegi de-ai tăi din acea echipă care știi să fi urmat parcursul fotbalistic?
  • Damian Chiș, din Socodor, e în lotul CS Socodor în Liga 3, Cristian Călău, la fel. Și sigur mai sunt jucători care au făcut pasul spre echipe de seniori, chiar dacă noi, prima generație din Cupa Satelor, avem doar 16 ani acum.
  • Cât de mult a contat pentru evoluția ta ulterioară Cupa Satelor?
  • Fiind la început de drum, a contat enorm de mult, am avut și mândria de a reprezenta comunitatea mea, comuna Socodor, a fost ceva cu totul și cu totul special.
  • Ce le urezi tinerilor jucători din satele și comunele României care participă și în acest an la Cupa Satelor?
  • Nu cred că eu am realizat mare lucru până acum, mai am multe de arătat, dar mesajul meu pentru participanții din Cupa Satelor este că totul e posibil, indiferent cât de jos începi, dacă muncești, ești serios și faci totul pentru a-ți pune în valoare talentul!

Peste 30.000 de copii din mediul rural au jucat în Cupa Satelor în cadrul celor trei ediții încheiate cu turneu final, în 2019, 2022 și 2023.

Comuna Dumbrăvița este deținătoarea trofeului Cupa Satelor 2023. Campioanele precedentelor două ediții încheiate au fost Ruginoasa (2019) și aceeași Dumbrăvița (2022). Edițiile 2020 și 2021 nu s-au finalizat din cauza pandemiei Covid-19.