SuperLiga Feminină a intrat de câteva zile într-o vacanță binemeritată. Echipele de pe prima scenă a fotbalului feminin românesc se află la ora bilanțului. Se fac calcule, se analizează, se creionează obiective, toți cei implicați punându-și mari speranțe în viitor.

Aflată pe locul opt, ultimul, al ierahiei SuperLigii, formația ACS Târgu Mureș nu dezarmează și speră să aibă un sezon de primăvară identic cu cel din stagiunea precedentă, când a ocupat locul secund în play-out.

Székely András, președintele grupării ardelene și sufletul fotbalului feminin din această zonă, e mândru de faptul că aproape o sută de fete din tot județul Mureș joacă fotbal la ACS Târgu Mureș!

În peste un deceniu de când se ocupă de destinul fetelor iubitoare de fotbal din județul Mureș, Székely András nu a lipsit de la meciurile echipelor clubului pe care îl conduce decât o dată, în acest an!

„Anul viitor dorim să ne înscriem în campionat și cu echipa U17”

– Domnule Székely András, cum a fost anul 2023 pentru ACS Târgu Mureș?
Dacă ne referim la anul calendaristic 2023, putem spune că a fost un an bun, mulțumitor pentru noi. Cu echipa de senioare am avut un play-out reușit, cu rezultate bune. Cu echipa U15 am avut ca obiectiv formarea unui grup competitiv și l-am îndeplinit. Echipa are victorii pe linie în acest sezon!

– În vară ați avut programat o selecție la scară largă. Ce s-a întâmplat?
Ne-am propus și am reușit să adunăm din tot județul Mureș fete pentru echipele de junioare și inițiere. A fost o acțiune amplă, dar reușită. Avem în acest moment între 80 și 90 de junioare! În ultimul an am acordat o atenție deosebită acestui aspect. La inițiere, fete născute între 2015 și 2018, avem 30 de fete! Lotul U15 despre care am amintit mai devreme numără 20 de jucătoare. Dintre acestea au evoluat inclusiv la echipa de senioare. Tocmai de aceea dorim ca anul viitor să ne înscriem în campionat și cu echipa U17.

– Cine se ocupă de fete?
La echipa de senioare îl avem pe profesorul Cristian Duran, un om cu experiență, licență A. E de 20 de ani în fenomen. Ne-am asociat în vară. Mihaly Sandor este la echipa U15; Lucia Meleacă, care este și jucătoare la echipa mare, se ocupă de fetele de la U13; Kerekes Sandor și Richard Toth se ocupă de grupele pentru inițiere.

– Unde își desfășoară activitatea fetele de la ACS Târgu Mureș?
Formația de senioare și cea U15 se pregătesc la Academia de Sport Mureșul – Complex Weekend, Târgu Mureș. Echipa U13 se antrenează și joacă la baza băieților de la ACS Târgu Mureș, care evoluează în Liga a 3-a. Tot aici joacă și echipa U15. Grupa U11 merge la Liceul Sportiv, unde sunt două terenuri sintetice nou-nouțe, iar fetele de la inițiere se pregătesc la sala de sport a Gimnaziului „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș.

– Cât de greu este în fotbalul feminin?!
Greu! Povesteam că am reușit să adunăm fete din tot județul. Multe sunt foarte promițătoare, iar acest amănunt de dă putere, ne dă speranță. Ne ajută și părinții, pentru că, să știți, părinții reprezintă un factor decisiv în fotbalul feminin. Sunt permanent alături de fete, de echipă. E foarte important acest aspect. Îți dai seama dacă poți conta pe părinți de la primul contact, de la prima întâlnire, prima discuție. Când am început, acum mai bine de zece ani, la Valea Nirajului, acolo unde și locuiesc, noi ne ocupa exclusiv de fete. Le luam din poarta casei și le aduceam să joace fotbal la Târgu Mureș, pentru ca mai apoi să le duceam înapoi, fără implicarea părinților. Repet, părinții reprezintă un factor motivator major.

„În doi-trei ani vom avea jucătoare la loturile naționale”

– Fetele mai fac și alte sporturi?
Cele mici au în paralel și alte activități. Unele joacă handbal. Să știți că multe, după câteva antrenamentre cu noi, au renunțat la ceea ce făceau înainte și acum vin la fotbal. Avem o colaborare foarte bună cu toate cluburile din oraș și județ, care îndreaptă fetele spre clubul nostru, unde au șansa să se dezvolte. Aici ne-a ajutat foarte mult profesorul Cristian Duran, dânsul cunoaște foarte bine fotbalul din tot județul Mureș.

– Care sunt obiectivele pentru anul 2024?
Să rămânem pe prima scenă a fotbalului românesc cu echipa de senioare. Nu va fi ușor. Am început greu sezonul. Nu eram pregătiți pentru noul proces de licențiere, dar în cele din urmă am rezolvat. Însă, chiar dacă nu vom reuși să ne salvăm, ne vom regrupa în liga secundă și ne vom axa pe junioare. În doi-trei ani vom avea jucătoare la loturile naționale. Avem câteva fete foarte talentate la U15, dar și la U13.

„Tot timpul apare ceva care mă motivează să continui!”

– În zece ani și mai bine, de la câte meciuri ale echipelor ACS Târgu Mureș ați lipsit?
Anul acesta s-a întâmplat prima oară! Nu am făcut deplasarea la Galați din pricina unor probleme personale. În rest, nu am ratat niciodată vreun meci al echipelor noastre, indiferent de categoria de vârstă, indiferent că meciurile au fost acasă sau în deplasare!

– De unde găsiți atât de multă motivație?!
Totdeauna găsesc! Chiar și atunci sau mai ales atunci când crezi că nu mai găsești! Am pornit la drum acum zece ani pentru că fetiței mele îi plăcea fotbalul. Ea m-a motivat la început. Acum, Székely Kincső e studentă în anul doi la Medicină și joacă la echipa mare a clubului nostru! Repet, tot timpul apare ceva care mă motivează să continui!

ARTICOL DE ADI DOBRE

Toate informațiile vor fi distribuite și pe canalele de social media ale SuperLigii Feminine, acolo unde suporterii pot urmări interviurile, rezumatele etapelor, rezultatele și declarații ale echipelor!