”Centralul” în vârstă de 36 de ani a caracterizat ultimul an în contextul pandemiei, dezvăluie ce moment din carieră ar șterge cu buretele și vorbește despre introducerea VAR în fotbalul românesc.
– Domnule Kovacs, cum a fost ultimul an pentru dumneavoastră?
– A fost un an ciudat. În care am trăit un sentiment de nesiguranță în acea perioadă de pauză de 3 luni, neștiind dacă se vor mai relua competițiile. Apoi, la fel ca și colegii mei, m-am bucurat enorm că ne putem relua activitatea, cu toate că programul a fost unul comprimat, fără timp de respiro. Dar a fost plăcut să reluăm treaba, să ne putem întoarce pe stadioanele din România și din Europa. Cu toate că a trebuit să trecem de toate testările COVID, au fost atât de multe! A fost un șoc pentru mine când am aflat că sunt pozitiv cu câteva minute înaintea meciului, am preferat să mă retrag de la acel joc pentru a nu pune în pericol sănătatea celor din jur. Cumva am fost inspirat că mi-am verificat e-mailul pe telefon înainte de a începe jocul. Dar am trecut cu bine peste această perioadă.
– Care ar fi aspectele pozitive, dar și cele negative din toată această perioadă ciudată pe care o trăim?
– La aspecte pozitive aș trece faptul că, mai ales în starea de urgență, am putut petrece mai mult timp cu familia. Acest lucru ne-a unit. De asemenea, mă bucur că persoanele din familia mea care au avut virusul au trecut cu bine peste această problemă. La aspecte negative aș menționa lipsa fanilor din tribune, abia aștept să fie iar tribunele pline.
– Jucătorii cu siguranță își doresc să aibă susținea fanilor în tribune. Și arbitrii preferă să conducă un meci cu stadionul plin?
– Clar da! Ambele partide din Liga Campionilor pe care le-am condus în acest sezon, ambele în Rusia, unul la Sankt Petersburg și unul la Moscova, s-au jucat cu fani în tribune. Au fost, cred, 8.000 și 11.000, și a fost un sentiment plăcut. Abia atunci când conduci un meci pe un stadion plin simți că ești cu adevărat arbitru.
– Care este cel mai frumos moment din carieră de până acum?
– Decembrie 2019, momentul în care am primit vestea că am fost promovat în categoria Elite, cea mai importantă din arbitrajul european.
– Aveți vreun regret din carieră?
– Există un moment pe care l-aș șterge cu buretele, atunci când am folosit o adresare nepotrivită la adresa lui Florinel Coman. Mi-am recunoscut greșeala, mi-am cerut scuze. Oricine cred că poate greși. Dar a fost un episod unic în cariera mea, unul care nu s-a mai întâmplat până atunci, nu s-a repetat după și nici nu se va mai repeta vreodată. Am remarcat că există voci care încearcă să mă transforme în arbitrul care nu se comportă respectuos cu jucătorii. Un lucru care este departe de adevăr. Am fost acuzat în trecut că i-aș fi vorbit urât lui Vasile Maftei. Fals! A fost altă persoană care a folosit atunci acea exprimare neadecvată, iar ulterior, chiar după finala Cupei, Voluntari – Astra, Maftei a venit la mine, mi-a strâns mâna și și-a cerut scuze pentru declarațiile prin care mă acuza pe mine. Aș dori să lămuresc și cel mai recent episod, la Arad, când unul dintre jucătorii de la UTA a făcut anumite declarații la adresa mea, fără însă a spune ceva concret. Jucătorul este cel care a venit la mine protestând și mi-a zis că nu am niciun pic de calitate umană. Probabil reacția sa vine după ce nu am răspuns provocării sale, nu am schimbat niciun cuvânt cu acesta, fapt care poate fi confirmat de colegii mei și de ceilalți jucători din apropiere. Atunci când am greșit față de Florinel Coman, am recunoscut și mi-am cerut scuze. Dar un astfel de comportament nu mă caracterizează nicidecum!
– Care sunt planurile pentru 2021, un an cu numeroase turnee finale și competiții importante?
– Într-adevăr este un an cu multe competiții majore, iar fiecare arbitru din Elite cred că are șansa lui de a lua parte la un astfel de eveniment. În baza evoluțiilor, cei care iau deciziile vor hotărî cine merită să fie prezent acolo. Desigur că mi-aș dori să arbitrez cele mai importante meciuri, la cele mai mari competiții, pentru asta muncesc. Îmi doresc să arbitrez la cel mai înalt nivel.
– Sunt arbitrii români pregătiți de introducerea VAR?
– Pregătirea teoretică este realizată, așteptăm întreg sistemul care să ne permită să monitorizăm fazele în meciurile din România. Vom intra în normalitate prin introducerea VAR, va fi un plus pentru fotbalul românesc.