Iuliana Demetrescu face parte din Categoria Elite (alături de Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs) a arbitrajului european, fiind singura din România ajunsă la acest nivel după promovarea din luna decembrie a anului trecut.
De profesie învățătoare și pasionată de scuba diving, Demetrescu spune că are de învățat din fiecare joc arbitrat și își dorește să ajungă la cât mai multe turnee finale europene sau mondiale. Recent, Iuliana a fost selectată de FIFA pentru a fi candidată la participarea la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din 2023, organizat în Australia și Noua Zeelandă.
-Ce v-a atras către arbitraj? Ce ați fi făcut dacă nu erați arbitru?
-Inițial m-a atras curiozitatea, iar mai apoi plăcerea de a fi pe terenul de fotbal și de a fi parte dintr-un joc care, în fond, unește oamenii, indiferent de diferențele dintre ei. Dacă nu aș fi fost arbitru, cu siguranță aș fi fost tot învățătoare. Dragostea pentru copii m-a făcut să aleg această meserie minunată pe care încă o practic.
-Ce sfat le-ați da celor care vor să devină arbitri?
-Cred că le-aș spune că este mult mai greu decât pare la prima vedere, că este nevoie de multă muncă, tărie de caracter și că vor fi multe momente în care viața personală va fi sacrificată, însă satisfacțiile sunt pe măsură.
-Care a fost cea mai mare satisfacție a carierei în arbitraj?
-Faptul că am reușit să promovez în Categoria Elite, întrucât acest lucru îmi dă posibilitatea de a participa la turnee finale importante, atât pe plan european, cât și mondial.
–Vă mai aduceți aminte cum a fost primul joc arbitrat?
-Cu siguranță! Fiind primul joc, emoțiile au existat, dar atât jucătorii, cât și oficialii ambelor echipe au dat dovadă de înțelegere. Chiar și acum, atunci când mă întâlnesc cu unii jucători care au luat parte la acel meci, ne amintim cu plăcere de acele momente.
-Ce meciuri v-au ridicat cele mai mari probleme și care au fost cele la care ați avut cele mai mari satisfacții?
-Fiecare meci a contribuit la dezvoltarea mea ca arbitru, indiferent de nivelul la care am arbitrat. Satisfacția vine în momentul în care oamenii îți strâng mâna la finalul jocului și te felicită pentru munca depusă.
-Ce sentimente va încearcă atunci când oficiați un joc cu echipe de top, în fața unor tribune pline?
-Meciurile cu tribunele pline întregesc spectacolul, iar atmosfera te face să-ți dorești să revii pe teren și te motivează.
-Care sunt cele mai frumoase locuri sau orașe pe care le-ați văzut la jocurile la care ați fost delegată?
-Au fost foarte multe locuri care mi-au rămas în memorie, însă consider că o parte foarte importantă sunt oamenii pe care i-am întâlnit și alături de care am petrecut momente frumoase. Prieteniile și legăturile create definesc un alt aspect important al acestei activități.
-Care sunt calitățile care te impun pe teren ca arbitru?
-Autodisciplina, capacitatea de a gestiona situații foarte rapid și de a depune un volum mare de muncă.
-Cum pregătiți un joc?
-Pregătirea jocului începe cu analiza echipelor, a jucătorilor, cu discuții între membrii brigăzii de arbitri, cu planificarea fiecărui detaliu.
-Aveți vreun model în arbitraj?
-Consider că oricând putem lua de la alți arbitri lucruri care ne pot îmbunătăți activitatea, fiind de asemenea important să se potrivească stilului și caracterului personal.
-Ce pasiuni aveți în timpul liber?
-Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr locuri noi. O activitate preferată o reprezintă Scuba Diving.
-Care ar fi planurile și obiectivele de viitor?
-Consider că lucrul cel mai important este să fiu sănătoasa pentru a putea în continuare să mă pregătesc. Îmi doresc să mă bucur de fiecare joc arbitrat și să particip la cât mai multe turnee finale pe plan european și mondial.
Interviu realizat de Daniel Lazăr