Vineri, 23 noiembrie, la Bologna a avut loc tragerea la sorți a grupelor Campionatului European Under 21 de anul viitor.
GRUPA A: Italia, Spania, Polonia, Belgia
GRUPA B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria
GRUPA C: Anglia, Franța, România, Croația
Programul grupei:
18 iunie: ROMÂNIA – Croația (ora 19:00, San Marino), Anglia – Franța (ora 21:45, Cesena)
21 iunie: Anglia – ROMÂNIA (ora 19:00, Cesena), Franța – Croația (ora 21:45, San Marino)
24 iunie: Croația – Anglia (ora 21:45, San Marino), Franța – ROMÂNIA (ora 21:45, Cesena)
* Programul va fi confirmat de UEFA în data de 12 decembrie 2018
Campionatul European se va disputa în perioada 16-30 iunie 2019, în 5 orașe din Italia și în San Marino: Bologna, Reggio nell’Emilia, Cesena, Trieste, Udine, Serravalle. Din cele 3 grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde.
UPDATE | Mirel Rădoi, selecționer U21: „Era clar că vom întâlni adversari puternici. Ne-am calificat ca să ne batem cu cei mai puternici și asta vom face. Chiar dacă suntem outsideri, le vom face viața grea tuturor. Toată echipa se va apăra și toată echipa va ataca! Am avut cea mai bună defensivă, și noi, și englezii, dar nu mai contează ce a fost în preliminarii. Nu ne temem de niciun adversar”.
Răzvan Burleanu, președinte FRF: „Este o grupă foarte dificilă, întâlnim forțe ale Europei, sperăm ca pe viitor să ne duelam cu ei și la seniori la turnee finale. Obiectivul nostru nu e doar să participăm. Ne dorim să realizăm lucruri frumoase la vară în Italia. Revenim după 20 de ani la un turneu final U21 și avem speranțe că viitoarele generații vor ajunge și ele aici. Am avut un an foarte bun la juniori, U17 și U19 s-au calificat la Turul de Elită și ele. Înseamnă că avem cluburi care au început să investească în viitor”.
George Pușcaș, atacant România U21: „Știam cu toții că nu va fi ușor indiferent de adversari, că orice meci va fi greu. Jucăm la Campionatul European unde motivațiile sunt mari pentru toată lumea, sunt de părere că avem o grupă puternică, dar, totodată interesantă. Mergem la EURO încrezători că putem trece de grupe. Hai, România!”.
Adrian Petre, atacant România U21: „E o grupă grea, dar nu imposibilă. Ne jucăm șansa noastră și suntem hotărâți și concentrați pentru a duce România cât mai sus”.
Ianis Hagi, mijlocaș România U21: „Am ajuns printre cele mai bune 12 echipe ale Europei, e normal să fie greu la EURO, dar trebuie să mergem acolo să ne bucurăm de fotbal și să fim convinși că putem câștiga meciuri!”.
Dennis Man, mijlocaș România U21: „Va fi greu, dar mergem în Italia, la EURO, cu încredere. Avem un grup unit și am demonstrat până acum că putem pune probleme oricărei echipe. Vrem să ne jucăm șansa noastră”.
Dragoș Nedelcu, mijlocaș România U21: „E o grupă incomodă, dar, dacă vom arăta aceeași determinare și atitudine ca în preliminarii, vom avea șansele noastre și trebuie sa credem în ele până la final”.
UPDATE | La tragerea la sorți va fi prezent și ambasadorul competiției de anul viitor, Andrea Pirlo, campion mondial cu Italia în 2006.
Reprezentativa de tineret a României va fi una dintre cele 12 reprezentative prezente la EURO. Italia, țara gazdă a turneului final, este repartizată automat pe prima poziție în grupa A. Celelalte selecționate au fost împărțite în 3 urne valorice, pe baza coeficientului UEFA în ultimele 3 campanii de calificare, astfel:
Urna 1: Germania, Anglia
Urna 2: Spania, Danemarca, Franța
Urna 3: Serbia, Croația, Belgia, Austria, Polonia, România
Naționala pregătită de Mirel Rădoi va fi în grupă cu Italia sau cu o echipă din urna 1, una din urna 2 și o alta din urna 3, în care se regăsește și aceasta.
România a obținut calificarea la Campionatul European după o pauză de 20 de ani. Ultima prezență datează din 1998, când am și găzduit turneul, după ce am obținut biletele pentru EURO în preliminarii.
Iată principalele borne ale performanței tinerilor jucători pregătiți în aceste preliminarii de Daniel Isăilă și, apoi, de Mirel Rădoi:
• Campania fără înfrângere. România a disputat 10 meciuri, nu a pierdut niciunul. A înregistrat 7 succese și trei remize. Doar Anglia, Belgia, Serbia, Franța și Polonia au mai reușit această performanță în actualele preliminarii. În aceste 10 partide, naționala U21 a avut doi integraliști, portarul Ionuț Radu (Genoa) și fundașul Alexandru Pașcanu (Leicester City).
• Superdefensivă. Echipa noastră națională a primit doar 4 goluri pe parcursul calificărilor, cea mai bună apărare din Europa, la această categorie de vârstă, alături de Anglia. Din 54 de selecționate! Tricolorii nu au primit în niciun meci mai mult de un gol. Acest lucru se putea întâmpla în deplasarea din Portugalia, însă portarul Ionuț Radu a parat o lovitură de la 11 metri în minutul 90+10!
• Golgeterul echipei. George Pușcaș a reușit 7 goluri în preliminarii, în 8 partide disputate (7 ca titular). În celelalte două a fost suspendat în urma eliminării din Țara Galilor. El este și al treilea în clasamentul golgeterilor din calificări, după polonezul Dawid Kownacki (Sampdoria) și danezul Robert Skov (FC Copenhaga). Au mai marcat pentru echipa noastră: Dennis Man (3 goluri), Ianis Hagi, Alexandru Cicâldău, Adrian Petre (câte 2), Florinel Coman, Mihai Dobre, Andrei Ivan (câte unul).
• Publicul. Campania aceasta a fost una dintre cele mai de succes nu doar pe teren, ci și în tribună. Mii de spectatori au fost prezenți la partidele tricolorilor care au adus la stadion, în ultimele două partide, cu Țara Galilor și Liechtenstein, la Cluj-Napoca și Ploiești, aproape 25.000 de oameni.