-
Punctăm, în cele ce urmează, instrucțiunile primite de arbitri înainte de startul noului sezon.
-
Cele legate de compensarea timpului pierdut au poate cel mai mare impact asupra jocurilor, fiind motivul pentru care vedem, inclusiv la nivel european și mondial, tot mai multe minute de prelungire.
Ca înaintea fiecărui start de sezon, arbitrii din România au participat la seminarele de vară dedicate tuturor eșaloanelor. Pe parcursul acestor întâlniri, oficialii de joc au fost testați fizic, teoretic, practic, iar membrii CCA le-au transmis noile instrucțiuni care se aplică din acest sezon și la nivel european. Cele mai importante au fost deja prezentate de președintele CCA, Kyros Vassaras, într-un clip FRF.tv.
Instrucțiuni specifice pentru compensarea timpului pierdut
La acest capitol se ține cont de recomandările FIFA și UEFA, însă fiecare asociație națională are libertatea de a decide punctual la nivel intern. În competițiile din România, practic, se contabilizează fiecare secundă pierdută în următoarele situații:
- Sărbătorirea înscrierii unui gol: de când echipa adversă plasează mingea la centrul terenului și până la finalul celebrării golului.
- Înlocuiri: din momentul în care tabela de înlocuire este ridicată de al patrulea oficial până la reluarea jocului.
- Cartonașe roșii: din momentul în care arbitrul arată cartonașul roșu până la reluarea jocului.
- Intervențiile pentru verificarea fazelor pe monitor: din momentul în care meciul este oprit pentru verificarea VAR până la reluarea jocului.
- Accidentare: din momentul în care arbitrul solicită intervenția echipei medicale până la reluarea jocului.
- Întârzierea reluării jocului: pe lângă sancționarea cu cartonaș galben a jucătorului care întârzie reluarea jocului, timpul pierdut de acesta va fi cronometrat ca timp suplimentar.
1 minut se pierde, în medie, atunci când un jucător întârzie deliberat jocul și este sancționat cu cartonaș galben, conform statisticilor CCA
Sancționarea cu cartonaș galben a hențului
Noile prevederi spun că un henț sancționat cu o lovitură liberă directă sau cu o lovitură de pedeapsă în urma unui șut spre poartă necesită un cartonaș galben doar dacă brațul oprește sau atinge mingea în mod deliberat, iar direcția mingii este clar pe cadrul porții și nu există alți jucători cu posibilitate clară de a o juca.
În urma sancționării unui henț cu o lovitură liberă directă sau cu o lovitură de pedeapsă, arbitrii vor continua să sancționeze cu cartonaș galben jucătorul care joacă în mod deliberat mingea pentru a opri un atac promițător al adversarului sau care poate avea în mod clar posesia mingii pentru a produce un atac promițător.
„Contactele fizice minore pot apărea și fac parte din joc, astfel nu pot fi sancționate cu lovituri libere sau lovituri de pedeapsă”
Kyros Vassaras
Comportamentul oficialilor de joc
Agresiunea din partea antrenorilor sau a oricărei alte persoane de pe banca tehnică față de oficialii meciului sau față de adversari va fi sancționată în mod obișnuit cu cartonaș roșu.
Protestele jucătorilor
Ori de câte ori mai mulți jucători se apropie de arbitru pentru a protesta sau a cere socoteală, cel puțin unul dintre aceștia, și posibil mai mulți, vor fi avertizați cu cartonaș galben. Practic, orice jucător care aleargă de la distanță spre oficialii meciului va fi avertizat cu cartonaș galben.