În acest weekend, startul competițiilor de elită va marca debutul noului sezon la nivel juvenil, implicând la toate categoriile de vârstă până în 14 ani peste 9.000 de jucători și 520 de echipe din toată țara.

Competiția U13, aflată la prima ediție în noul format, unul național, organizată de FRF, se bazează pe un concept de regionalizare aprobat în ședința Comitetului Executiv (CEx) din martie 2024, având ca obiectiv optimizarea identificării, monitorizării și formării tinerilor jucători încă de la vârste fragede.

“Competiția Liga Elitelor U13 este și un amplu program de scouting pentru că ne-am dorit să identificăm tinerele talente de la o vârstă cât mai fragedă. Vom urmări jucătorii pe timpul desfășurării competiției, astfel încât, la finalul acesteia, va exista o tabără de vară la care vor participa cei mai buni jucători”, a declarat Felix Grigore, Directorul Departamentului de Competiții al FRF.

În competițiile U14, U13, U12 și U11 s-au înscris câte 130 de echipe, totalizând 520 de formații la nivel național. Creșterea semnificativă se remarcă și în cadrul Interligii de Iarnă, unde, față de sezonul precedent când doar 36 de echipe U11 au participat, acum numărul lor a ajuns la 260, asta și datorită introducerii categoriei de vârstă U12.

În acest weekend sunt programate primele meciuri în competițiile de elita: Liga Elitelor U13/U14/U15/U16/U17 și Liga de Tineret. Programul primelor etape este aici.

Intră în vigoare și modificările regulilor de vârstă

Odată cu startul noului sezon competițional, vor intra în vigoare și noi reguli de vârstă. Studiile recente au arătat că jucătorii născuți mai devreme în cursul unui an sunt utilizați mai frecvent decât cei născuți la finalul anului, ceea ce influențează negativ dezvoltarea echilibrată a tinerilor fotbaliști. Pentru a remedia acest dezechilibru, FRF a decis ca, în competițiile U16, U15, U14 și U13, fiecare echipă să aibă dreptul de a folosi simultan pe teren maxim trei jucători născuți după 1 septembrie al anului anterior categoriei de vârstă.

Această măsură are ca scop promovarea echității și sprijinirea dezvoltării uniforme a tinerilor sportivi, indiferent de luna în care s-au născut. FRF își exprimă încrederea că aceste modificări vor contribui pozitiv la creșterea calității competițiilor de juniori și la formarea unor generații de fotbaliști bine pregătiți.