Joi, 13 iulie, Federația Română de Fotbal a fost gazda unei vizite de studiu pe tema ,,Voluntariatul în fotbal”.
La eveniment au fost prezenți participanții GOAL Camp 2023, program care îşi propune să ofere unui număr de cincisprezece elevi cu domiciliul în mediul rural din România, pasionaţi de implicare civică, oportunitatea de a învăţa cum funcţionează statul român, care este rolul cetăţeanului într-o societate democratică şi cum pot ei să se implice activ, aducând schimbări pozitive în comunităţile din care provin.
GOAL Camp este un program finanțat de Ambasada SUA în România și implementat de American Councils for International Education Romania.
În prima parte, participanții au fost introduși într-o scurtă retrospectivă a reperelor europene și mondiale ale fotbalului românesc, din anul 1909 (Fondarea Federației Române de Fotbal) urmat de anul 1922 (Primul meci al Echipei Naționale: Iugoslavia–România – 1:2) până în prezent, anul 2023 (România este gazdă a Campionatului European UEFA U21). Au avut ocazia de a admira și de a se poza cu tricoul aniversar ,,100 de ani de emoții și pasiune” expus la FRF cu ocazia aniversării a 100 de ani de la primul meci al Echipei Naționale de Fotbal a României. Au fost uimiți de participările la Campionatul European și Mondial, iar în ciuda vârstei fragede a participanților, unii dintre ei știau jucătorii care au făcut parte din echipă de-a lungul timpului sau fazele importante din meciurile disputate.
În a doua parte, au fost invitați la o sesiune despre ,,Voluntariatul în fotbal” alături de Andrada Puiu, Coordonator al TEAM behind the TEAM, programul de voluntariat al Federației Române de Fotbal. Aceasta i-a implicat activ în subiect cu întrebări despre ,,De ce alegem să fim voluntari?”, răspunsurile celor din sală fiind legate de dorința de a ajuta, de a avea impact în societate, de a se dezvolta personal și profesional, de a-și face prieteni; dar și despre ,,Care sunt calitățile și valorile unui voluntar?”, portretul moral fiind zugrăvit în jurul empatiei, devotamentului, ambiției, inteligenței, simpatiei, răbdării și atenției la nevoile celorlalți.
După ce importanța voluntariatului și ce înseamnă a fi voluntar a fost subliniată, Andrada le-a povestit despre cele două evenimente sportive majore care au fost găzduite de România și care au implicat în organizarea lor o echipă de voluntari numeroasă: EURO2020 din vara anului 2021 și Campionatul European UEFA U21 Georgia – România 2023 care s-a finalizat de curând. Dacă primul campionat a adus împreună 850 de voluntari pentru 55 de zile operaționale cu scopul de a organiza și gestiona 4 partide care s-au disputat la București, al doilea s-a bucurat de prezența a 280 de voluntari pentru 20 de zile operaționale care au contribuit la succesul celor 15 meciuri organizate la Cluj și București. Participanții au înțeles că voluntarii sunt o parte esențială din managementul unui eveniment sportiv, că prin implicarea și entuziasmul lor contribuie la livrarea proceselor necesare fiecărui rol, fie că sunt activități legate de zona de media, ticketing, spectator services, broadcasting sau match organisation.
La întrebările legate de contextele de voluntariat oferite de FRF, Andrada le-a prezentat detalii despre TEAM behind the TEAM, programul de voluntariat al Federației Române de Fotbal lansat în 2018, atunci când primii voluntari au început să pună umărul la organizarea meciurilor Echipei Naționale de Fotbal a României. Între timp, promovând și manifestând valorile acestei comunități, cum ar fi prietenia, spiritul de echipă și pasiunea pentru fotbal, voluntarii TBTT au contribuit la organizarea unor evenimente memorabile pentru fotbalul românesc. În prezent, comunitatea are peste 700 de voluntari care se implică activ din dorința de a avea impact în fenomenul fotbalistic, de a reprezenta cu mândrie România atunci când este țară gazdă a unui campionat european, dar și de a fi responsabili pentru succesul evenimentelor organizate. Participanții au primit cu entuziasm și interes invitația de a se alătura acestui program și de a fi la rândul lor promotori ai voluntariatului în fotbal.
Vizita s-a încheiat într-o notă optimistă, cu angajamentul celor prezenți că vor continua sau că vor dori să fie voluntari în viitor în comunitățile locale din care provin sau în contextele sociale în care se vor afla cu scopul de a se dezvolta personal și profesional, de a avea impact în societate și de a promova valorile voluntariatului!
,,Educația” este un pilon strategic important în cadrul ,,Planului Strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România 2021-2026”, iar Federația Română de Fotbal se implică astăzi activ în formarea unui număr cât mai mare de participanți în fenomenul fotbalistic. În acest sens, în ultimii ani s-au dezvoltat o serie de inițiative educaționale pentru tinerii care își doresc o carieră în organizațiile sportive și voluntarii alături de care se lucrează pentru implementarea proiectelor federației. FRF își dorește să contribuie în continuare la creșterea gradului de conștientizare și interes pentru voluntariat și impactul social pozitiv al fotbalului”.