În perioada iulie 2024-ianuarie 2025, Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat cursul de licență UEFA A Elită Tineret alături de reprezentanți ai Federației Belgiene de Fotbal în baza parteneriatului acesteia cu Federația Română de Fotbal.
Pe parcursul modulelor de studiu au fost abordate subiecte teoretice și au fost organizate multe sesiuni practice dedicate celor 23 de antrenori și 7 Coach Educatori care activează la categoria de vârstă U16-U19 la academiile clasificate ca fiind de elită din România.
Cele 7 module de studiu au fost susținute de către 4 lectori belgieni cu o vastă experiență și expertiză în fotbal: Kristiaan Van der Haegen (Director Coach Education Royal Belgian FA), Joost Desender (Coach Educator Fitness for Football Belgium), Sven Swinnen (Technical Director KV Mechelen Academy) și Bob Browaeys (National Youth Coach Boys U17, Technical Director Flemish Regional FA). Acești lectori au adus un plus de valoare în activitatea curentă a cursanților, dar mai ales au contribuit cu informații și bune practici de aplicat în identificarea și dezvoltarea talentelor din fotbalul juvenil românesc.
În primele module de studiu, Kris Van der Haegen i-a introdus pe cursanți în teme precum: Modelul de joc-Filosofia de joc, 50 de principii tactice de echipă, Filosofia de joc (tactici de echipă), Procesul de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor, Efectul vârstei relative (RAE) + Maturizarea târzie, Abordarea în funcție de vârstă U16-U17-U18-U21/23, Periodizare Tactică & Fizică, pentru a deprinde un limbaj comun și a iniția pe cei prezenți în tehnici și proceduri de lucru specifice dezvoltării jucătorilor talentați din România.
Un alt modul a fost dedicat Condiției fizice, unde Joost Desender a abordat teme precum: Filosofia de dezvoltare pe termen lung a jucătorilor / juniorilor, Jucătorul viitorului – Jocul viitorului – Ce este fotbalul din punct de vedere fizic?, Periodizarea tactică (holistică): integrarea țintelor fizice în macro-, mezo-, micro-planificarea zilei, Antrenamentul preliminar: programe de prevenție generale, specifice și post-accidentare Mobilitate-Flexibilitate-Stabilitate, Explozivitatea pentru jucătorii de fotbal: Forţă – Viteză – Coordonare; Antrenament integrat – izolat, toate aceste le-a oferit cursanților o imagine mult mai clară despre modul în care un antrenor poate planifica și individualiza dezvoltarea fizică a unui jucător talentat în vederea atingerii parametrilor fizici necesari ai promovării acestuia la nivel profesionist.
Următorul modul a fost dedicat tranziției jucătorului talentat către echipa de seniori din fotbalul profesionist, iar Sven Swinnen i-a pregătit pe cursanți pentru o mai bună înțelegere a următoarelor subiecte: nevoia de un plan individual de dezvoltare a jucătorilor; cum poate fi optimizată analiza jocului; legătura cu tactica de echipă, conținutul antrenamentului și modelul de joc; abordarea și antrenamentul orientate spre obiective; antrenamentul de profil (jucător pe post), plan de dezvoltare personală antrenor. Toate aceste subiecte au adus plusuri de valoare întrucât orientează atenția antrenorului pe jucător, înainte de echipă. Pentru a facilita înțelegerea și punerea în practică, Sven le-a solicitat cursanților să realizeze o serie de teme de lucru acasă pe care le-au trimis ulterior către a fi evaluate.
În ultimul modul, Bob Browaeys s-a concentrat pe subiecte precum: ce este talentul în fotbal, identificarea talentului pentru jucătorii de echipe naționale U15-U17, efectul vârstei relative, dezvoltarea timpurie și târzie a jucătorilor. Topicurile au fost puse în legătură cu filosofia de joc a echipelor naționale U15-U17; au foat prezentate criteriile de selecție și profilul jucătorului belgian din echipele naționale, precum și modul în care efectul vârstei relative influențează selecția acest nivel al echipelor naționale.
„Ne-am dorit să le livrăm cursanților noștri conținut relevant în concordanță cu nevoile fotbalului românesc, de aceea am decis să colaborăm cu cei mai buni profesioniști, astfel FRF a încheiat acest parteneriat cu Federația Belgiană de Fotbal. Cei care au fost lectori în cadrul modulelor ne-au fost exemple demne de urmat, au livrat la un standard înalt atât partea teoretică, cât și partea practică, astfel cursanții noștri s-au bucurat de informații valoroase și de modele de aplicat. Acum, la finalul licenței, putem afirma că decizia de a colabora cu RBFA a fost foarte potrivită pentru că procesul de formare derulat a orientat masiv atenția antrenorilor spre identificarea și dezvoltarea complexă a jucătorului talentat din România în vederea tranziției către echipele de seniori din fotbalul profesionist. Drept urmare, Federația Română de Fotbal continuă acest parteneriat cu organizarea unui nou curs de licență UEFA A Elită Tineret, care se dorește a fi desfășurat la standarde cel puțin la fel de înalte ca și cel care tocmai s-a încheiat”, a spus Lucian Burchel, directorul SFA.
Toate informațiile legate de înscrierea la licența UEFA A Elită Tineret pot fi consultate AICI.