În anul în care echipa națională aniversează 100 de ani de la primul meci disputat, prezentăm o parte din poveștile fotbalistice de la noi începute în același an, 1922.
Prima parte o dedicăm cluburilor, originale sau continuatoare, încă în activitate. Și vom regăsi astăzi 4 comunități fotbalistice din Dâmbovița, Brașov, Arad și Harghita!
Flacăra Moreni
- Sub denumirea Astra Română Moreni clubul s-a născut în 1922, iar din 1950 avea să se numească Flacăra. Cu o perioadă, 1977-1985, când denumirii i s-a alăturat și Automecanica, după fuziunea cu o echipă locală.
- Echipa a activat cele mai multe sezoane în Liga 3 și Liga 2, Diviziiile C și B ale vremii, pentru ca în 1986 să promoveze în primul eșalon. La finele sezonului 1988/1989 avea să vină cea mai mare performanță din istorie, locul 4 în campionat, aducând cu sine calificarea în Cupa UEFA de anul viitor.
- A fost duelul de poveste cu marele FC Porto venit la Moreni, după 2-0 în Portugalia având să fie 2-1 pentru lusitani și la retur. Echipa lui Artur Jorge, cu Vitor Baia, Branco, Madjer sau Domingos s-a duelat cu trupa lui Ion Nunweiller, în care se regăseau Tene, Purdea, Balaur, Jercălău, Marin Dragnea sau Iulian Chiriță!
- Revoluția din 1989 a adus căderea echipei, până spre Liga 4. Revirimentul s-a produs după 2010, mai exact în sezonul 2016/17, când Flacăra a promovat în Liga 3, eșalon unde se regăsește și astăzi.
- Pe lângă jucătorii amintiți mai sus, au îmbrăcat tricoul echipei din Moreni jucători precum Dudu Georgescu, Marian Pană, Costel Pană, Lică Movilă sau Gabriel Paraschiv.
CSM Făgăraș
- Astăzi în Liga 4 din Brașov, clubul a fost fondat în 1922 sub denumirea Explosivi Făgăraș, activând direct în Divizia C a timpului și promovând încă din al doilea sezon de viață în Divizia B! De-a lungul anilor s-a mai numit Metalul, Chimia, Nitramonia, ENA, ENA Inter sau Civitas Făgăraș.
- Clubul a câștigat de șase ori în Divizia B, eșalonul doi al fotbalului nostru, ultima dată în sezonul 1996/97, și de trei ori s-a clasat pe poziția secundă. Performanța de vârf, după 18 sezoane petrecute în L2 este clasarea pe locul 4 în sezonul 1962/63.
- Dintre fotbaliștii ultimelor decenii care au reprezentat echipa, firește cel mai reprezentativ este fostul mare internațional Ionel Ganea, alături de Florin Stângă și Octavian Cocan.
CS Național Sebiș
- Fondat pe 15 martie 1922 sub denumirea Sebișana Sebiș, s-a mai numit ulterior Avântul sau Crișana, pentru ca la refondarea din 2004 să capete numele Național, pe care îl poartă și astăzi.
- Ultima oară în Liga 3 în intervalul 2008-2020, ocupând chiar și locul secund în seria ei (sezon 2013/14), Național Sebiș a revenit în activitate după probleme financiare majore și a reluat cursul istoriei în Liga VI Arad, bazându-se în principal pe propria pepinieră. Dintre foștii jucători ai echipei îi amintim pe Ștefan Blănaru, Emil Dică, Flavius Băd, Szabolcs Szekely sau Dan Găldean.
AFC Odorheiu Secuiesc
- Clubul a fost fondat sub denumire Textila Odorheiu Secuiesc, dar a promovat în Divizia C pentru prima oară abia în 1968, sub denumirea Lemnarul. Prima promovarea în Divizia B a venit în 1973. Ulterior a mai purtat numele de Progresul, Budvar sau Harghita.
- După ce anul 2004 a adus, din rațiuni financiare, clubul spre faliment și dizolvare, în 2006 s-a format AFC Odorheiu Secuiesc, echipă continuatoare, care alternează L2 și L3 în intervalul 2010-2015 pentru ca, din 2015 până în prezent să se fixeze la nivelul Ligii 3. Poate cel mai reprezentativ jucător trecut în ultimele decenii pe la echipă este Robert Ilyes.