Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat al doilea curs de licență UEFA B Juniori, de data aceasta alături de reprezentanți ai Federației Elvețiene de Fotbal, în baza parteneriatului acesteia cu Federația Română de Fotbal, în perioada iulie 2024-ianuarie 2025.
În cadrul cursului au fost admiși 27 de antrenori care activează la categoria de vârstă U11-U15 la academiile clasificate ca fiind de elită din România.
Cursul a conținut 4 module de studiu susținute de către 3 lectori elvețieni: Reto Gertschen (Director al Departamentului Educație Antrenori – Federația Elvețiană de Fotbal), Michel Mora (Responsabilul regional cu licența UEFA B Juniori, Elveția) și William Niederhauser (Director Adjunct al Departamentului Educație Antrenori – Federația Elvețiană de Fotbal, Responsabil de licență UEFA A și A Elită Tineret, UEFA B și A Fitness for Football). Aceștia au condus și au orientat întreg procesul de formare pe identificarea și dezvoltarea talentului U11-U15 conform standardelor înalte de calitate ale fotbalului elvețian.
Modulul 1 a conținut o parte teoretică despre Filosofia formării, Tehnica în joc, Conceptului Footeco, un proiect destinat dezvoltării talentelor din Elveția de la categoriile de vârstă sus menționate.
Modulul 2 a adus în atenția cursanților subiecte precum Educaţia cognitivă axată pe joc, Situaţiile de joc specifice acestor vârste pentru faza ofensivă, defensivă și a fazelor de tranziție, situații absolut necesare creării bazele tehnico-tactice ale jucătorilor pentru funcționarea optimă a jocului de mai târziu, 11 vs 11. O mare parte din modulele de studiu a fost petrecută la partea practică, în cadrul căreia cursanții au creat, susținut și evaluat sesiuni de antrenament alături de echipe de jucători U12-U15.
Modulul 3 s-a desfășurat în parteneriat cu Academia „Gheorghe Hagi” (Constanța), unde cursanții au avut parte de cele mai bune condiții de lucru și de jucători foarte talentați continuând astfel procesul de formare orientat pe dezvoltarea talentului. Cei prezenți au construit și susținut sesiuni de antrenament cu temă, fiind de această dată evaluați și primind feedback de la experții străini.
Modulul 4 a fost dedicat subiectelor dezvoltării fizice integrate și izolate specifice acestui interval de vârstă (explozivitate şi coordonare, rezistenţa la oboseală, prevenție); personalității, legăturii dintre obiective și puncte de observare în sesiunea de antrenament; și planificării activității pe aceste vârste (macro, mezo, micro-ciclu + plan de antrenament).
„Am încheiat cu succes cursul de licență UEFA B Juniori alături de colegii noștri de la Federația Elvețiană de Fotbal. A fost un proces intens de învățare care a implicat teorie și practică, multă interactivitate și lucru în echipă, dar și dezvoltarea unor competențe cheie ale cursanților care activează la categoria de vârstă U11–U15. De la modul la modul s-au putut observa îmbunătățiri, iar după examenul final am constat că majoritatea dintre ei au asimilat informațiile, au deprins abilități noi și au acum curajul de a duce o schimbare pozitivă în academia de care aparțin și de a contribui semnificativ la dezvoltarea personală și profesională a jucătorilor.
Vom continua parteneriatul cu Federația Elvețiană de Fotbal și alături de experții elvețieni vom organiza un nou curs de licență UEFA B Juniori pentru o nouă serie de antrenori care doresc să se specializeze în dezvoltarea talentelor la aceste vârste, cu obiectivul de a-i promova la vârste superioare cât mai bine pregătiți”, a declarat Lucian Burchel, director al Școlii Federale de Antrenori.
Toate informațiile legate de înscrierea la licența UEFA B Juniori pot fi consultate pe site-ul anf.frf.ro, aici.