Implementarea VAR în competițiile din România parcurge una din ultimele etape, monitorizarea și validarea din partea FIFA a sistemului și a procedurilor.
În urma acestui proces, pe parcursul căruia oficiali FIFA asistă la antrenamentele arbitrilor, oficialii de joc, operatorii video și sistemul vor primi acreditările necesare.
Săptămâna trecută, Mike van der Roest, responsabilul VAR în cadrul forului mondial, s-a aflat la București și a monitorizat la Buftea activitatea arbitrilor, operatorilor video și a tuturor celor implicați.
– Domnule Van der Roest, care sunt principalele provocări în implementarea VAR și care este perioada necesară pentru ultimele ajustări astfel încât deciziile luate să fie cele mai bune?
– Marile provocări sunt întotdeauna cele legate de antrenamentul și procesul de învățare a arbitrilor. Ne dorim să avem consistență și uniformitate în luarea deciziilor, așa că e mult de muncă. Rolul de VAR este unul ce ține de experiență și nu poate fi învățat peste noapte. Instrucțiuni clare și ferme sunt necesare pentru ca arbitrii să fie pregătiți pentru competiții.
– Ce mesaj aveți pentru arbitrii români înaintea primul sezon cu VAR?
– Să fie calmi, să se bucure și le urez mult noroc!
– Dar fanilor fotbalului din România ce le transmiteți legat de VAR?
– VAR nu va reuși să rezolve toate problemele. Discuții privind arbitrajul vor mai fi. Putem avea interpretări în Legile Jocului, nu toate regulile pot fi judecate în alb și negru. Discuții privind decizii de penalty/neacordarea lui sau eliminări pot apărea în continuare. Cu toate acestea, VAR este de mare ajutor și poate ajuta arbitrul să revadă anumite situații care, în lipsa asistenței video, pot crea erori mari. VAR poate ajuta ca desfășurarea jocului să nu mai fie influențată de decizii eronate: de exemplu, o echipă poate primi un penalty meritat în urma analizării fazei.