Foto: UEFA

Începutul acestui an a marcat și startul unei noi ediții UEFA Certificate in Football Management – Players’ Edition, un program de management dedicat jucătorilor și arbitrilor care încă activează, dar vor să se pregătească și pentru ce urmează după terminarea carierei.

La acest program participă și doi reprezentanți ai României: Ștefania Vătafu, mijlocaș la Anderlecht și jucătoare cu peste 100 de selecții la Naționala Feminină a României, și Istvan Kovacs, arbitru Elite Class din 2019, care a reprezentat România și la Campionatul Mondial din Qatar, în 2022.

UEFA Certificate in Football Management – Players’ Edition este o variantă a programului de management realizat de UEFA dedicată jucătorilor și arbitrilor activi. Cursurile se desfășoară exclusiv online pe o perioadă de 9 luni, pentru a le permite participanților să continue să-și desfășoare activitatea de pe teren. Printre participanții la această ediție se mai numără Francis Coquelin (jucător la Villareal), Holger Badstuber (fost fotbalist la Bayern Munich), Axel Witsel (jucător la Atletico Madrid), Ramona Bachman (jucătoare la PSG) și Eugenie Le Sommer (jucătoare la Olympique Lyon).

Într-un interviu pentru FRF.ro, cei doi participanți români au vorbit despre cum s-au desfășurat primele sesiuni și ce așteptări au de la acest program.

Care au fost temele cu care ați început această ediție de CFM?
Ștefania Vătafu: Primul curs a fost în mare parte informativ despre ce o să facem și cum o să decurgă lucrurile în următoarele nouă luni. A fost multă informație și abia aștept învăț mai multe.
Istvan Kovacs: Am întâlnit profesorii pentru diferite module, sunt teme interesante. Primul modul a fost în principal despre organizarea fotbalului, mai exact despre structurile FIFA, UEFA, IFAB.

Ce ne poți spune despre colegii de la curs și cum au decurs interacțiunile cu ei, având în vedere că sesiunile au fost online?
Ș.V.: Am avut ocazia să vorbesc cu câțiva colegi și să facem cunoștință în urma grupurilor restrânse pe care le-am avut în timpul cursului. Suntem peste 30 în grupă și sper ca până la final să am ocazia să vorbesc personal cu toți colegii.
I.K.: Sunt multi fotbaliști activi care joacă la echipe de top din Europa și din lume, foști fotbaliști la cel mai înalt nivel. Sunt singurul arbitru din program la această ediție. Prima sesiune a fost interesantă și interactivă, lucrăm și pe grupe. 

Care sunt cele mai importante noțiuni sau lecții cu care ai rămas după primele zile de curs?
Ș.V.: Este interesant să văd cat de mari sunt de fapt UEFA și FIFA ca organizații, câte resurse pun la dispoziție pentru dezvoltarea fotbalului și mai ales că învăț tot ce înseamnă fotbalul și din afara terenului de joc. Mi-a placut deschiderea oamenilor față de noi, răbdarea lor, totul este foarte dinamic. Benefic tuturor, te pregătesc imediat pentru a putea activa în structuri fotbalistice.
I.K.: Chiar dacă lucrez în fotbal, nu îmi dau seama tot timpul de tot ce presupune organizarea acestui fenomen. De multe ori te raportezi la ce vede și lumea din exterior, dar studiind îți dai seama cât de complexă este administrarea fotbalului și în câte zone trebuie să se uite pentru a putea dezvolta fotbalul. Zone la care nici nu mă gândeam să existe. Sunt persoane dedicate care trebuie să țină legătura cu fiecare stakeholder.

Acum că ai reușit să-ți faci o idee despre cum se desfășoară UEFA CFM, cum crezi că te va ajuta în carieră și poate după ce te vei retrage?
Ș.V.: Știu că momentan sunt deschisă și vreau să mă pregătesc pentru ce îmi va rezerva viitorul după ce îmi termin cariera, iar acest curs este un prim pas, restul rămâne de văzut.
I.K.: Am auzit în urmă cu 3 ani despre curs, m-am gândit că odată ce îmi termin activitatea în arbitraj vreau să rămân în fotbal. Vreau să învăț lucruri noi despre management, asta aș vrea să fac după ce îmi închei cariera în arbitraj. Am găsit acest curs ideal pentru ce îmi doresc pe viitor. Nu știi ce îți aduce viitorul, dar aici putem schimba opinii diferite și ne putem dezvolta mai rapid. E expertiză benefică din alte zone în activitatea fiecăruia.