La primul său sezon în SuperLiga Feminină, echipa CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a încheiat sezonul regular pe locul 5, ratând prezența în play-off în ultima etapă, când a remizat, scor 0-0, pe teren propriu, cu AFK Csikszereda Miercurea Ciuc.

Echipa pregătită de Călin Svoboda s-a răzbunat însă în play-out, unde a bifat 12 victorii în 12 etape!

Gruparea bistrițeană are însă ambiții mari pentru următoarele sezoane. Cea mai bună dovadă o constituie faptul că oficialii clubului Gloria l-au instalat în funcția de antrenor principal pe Mirel Albon, cel mai experimentat tehnician din fotbalul feminin românesc. Fost selecționer al primei noastre reprezentative, fost antrenor la CFF Clujana Cluj, Olimpia Cluj și Politehnica Timișoara, Mirel Albon promite să construiască la Bistrița „o echipă tânără, care în viitorul apropiat să se bată pentru trofee”. Din staff-ul lui Mirel Albon face parte și Călin Svoboda.

Fetele de la CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud vor relua pregătirile, moment în care Mirel Albon va evalua starea lotului, iar Gloria va demara campania de transferuri.

„Trebuie să creștem echipa pas cu pas”

– Sunteți noul antrenor al echipei Gloria Bistrița!
Ca în cazul oricărei provocări, simt o motivație specială. La Bistrița este un proiect care îmi place, un proiect tentant, sună bine! Condițiile de pregătire sunt foarte bune, oamenii de aici, de la Gloria, sunt oameni ambițioși, pe care i-am simțit că sunt pe aceeași lungime de undă cu mine. Mi-aș dori foarte mult să continuăm așa cum am început această colaborare. Sper să facem o treabă bună împreună. 

– Care sunt obiectivele alături de Gloria?
Vom ataca două fronturi, ca să spun așa. Primul, echipa de senioare, unde trebuie să aducem calitate și forță, atât de necesare în lupta cu echipele de top din SuperLigă. Trebuie să creștem echipa pas cu pas pentru a deveni competitivă. Al doilea punct, al doilea front e reprezentat de Academie. În acest moment avem grupe U13 și U15. Vom avea în doar câteva zile și echipă U17, iar după începerea școlilor, în septembrie, vom demara selecția și pentru echipa U11. 

„Fetele sunt mai ambițioase decât băieții”

– De câți ani sunteți în fotbalul fetelor?
Din 2001! 

– Care este diferența dintre fotbalul jucat de fete și cel practicat de băieți?
Din punctul meu de vedere, fotbalul fetelor are un farmec aparte. Aduce cu fotbalul practicat de băieți în perioada romantică a acestui sport! În ultima vreme au apărut antrenori care încearcă tacticizarea, periodizarea fotbalului feminin după modelul băieților. Fetele, repet, au farmecul lor atunci când joacă fotbal. De aici apar uneori poate și greșeli, dar fetele oferă mereu un fotbal surprinzător, goluri frumoase, execuții incredibile. E clar că nu poți face la fete ceea ce faci la băieți. Mie îmi place foarte mult să lucrez cu fetele, în primul rând că sunt mai ambițioase decât băieții! În România nu toată lumea iubește fotbalul feminin, considerând că fetele nu pot juca fotbal. În schimb, ele încearcă mereu să demonstreze că sunt în stare să joace fotbal.

„Vrem să creștem o echipă tânără”

– Care sunt cele mai importante momente din cariera dumneavoastră?
Sunt atât de multe. Mult mai multe cele pozitive! Primul titlu cu CFF Clujana Cluj, apoi calificarea în optimile de finală ale UEFA Champions League cu Olimpia Cluj, calificarea la EURO cu naționala U19, play-off-ul pentru Campionatul European cu echipa de senioare, când am ratat calificarea fără să pierdem barajul cu Portugalia. Am jucat în China, în Statele Unite ale Americii. O mare satisfacție e aceea că multe dintre fetele care au crescut alături de noi au reușit atât în sport, cât și în viață. 

– Cum ați găsit echipa Gloria Bistrița?
Așa cum am spus și mai devreme, Gloria e un club foarte bine organizat. L-am cunoscut pe domnul Eugen Cosma, directorul general al clubului, de numele căruia sunt legate toate performanțele secțiilor clubului Gloria Bistrița. Un foarte bun organizator, ne-am înțeles de la prima discuție. Referitor la echipă, deocamdată e foarte greu să evaluăm lotul, deși le cunosc pe cele mai multe dintre fete. Abia după prima săptămână de antrenamente, doar atunci vom putea spune cu cine vom merge în continuare la drum, de cine ne vom despărți. Am discutat deja pentru a perfecta câteva transferuri, pentru a întări echipa. Dorim să creștem concurența pe posturi. Vrem să creștem o echipă tânără, care în viitorul apropiat să se bată pentru trofee. 

„Sper ca cei de acolo să continue proiectul început acum trei ani”

– Ce au însemnat pentru d-stră cei trei ani petrecuți la Poli Timișoara?
Au fost trei ani frumoși, trei ani de muncă intensă. Din păcate, mulți te judecă doar prin prisma faptului că nu ai reușit să cucerești titlul, deși ai fost acolo, aproape. Eu văd diferit lucrurile. Văd lucrurile bune care s-au făcut acolo. A fost un proiect bun, s-a muncit enorm. A fost creată o echipă, foarte tânără, capabilă să se bată de la egal la egal cu granzii din Superligă, care și-a câștigat respectul tuturor, pe plan local, pe plan național. Poli Timișoara a devenit principalul furnizor pentru loturile naționale ale României. Poli a scos fotbalul feminin din Timișoara din anonimat. Am avut suporterii noștri, galeria noastră. Sper ca cei de acolo să continue proiectul început acum trei ani.

– Cum a fost ultimul sezon al Superligii?
Vă mărturisesc faptul că a fost cel mai bun de când sunt eu implicat în fotbalul feminin! Au existat 4-5 echipe puternice. De fapt toate echipele au făcut meciuri foarte bune. Am văzut intensitate, rezultate surprinzătoare. 

Articol de Adi Dobre!