Perioada de transferuri este în plină desfășurare în fotbalul feminin! Modificările structurale ale echipelor au fost cel puțin interesante anul acesta, multe dintre ele avându-le în lumina reflectoarelor chiar pe jucătoarele naționalei feminine.
Trecem în revistă câteva transferuri importante, care au readus în campionatul României jucătoare cu vechime la nivel internațional începând cu sezonul 2023/2024!
Iată ce mișcări au apărut în lotul naționalei feminine de la acțiunea trecută, din aprilie 2023:
- Maria Ficzay revine în teren după o accidentare suferită în luna februarie a acestui an
- Mihaela Ciolacu, accidentată înainte de convocarea la lotul național: jucătoarea Universității Cluj se recuperează după accidentarea suferită în finala Cupei României care o va menține, din păcate, departe de teren o perioadă destul de lungă
- 3 junioare de la Under 19 fac pasul către senioare: Adina Borodi, Antonia Bratu și Cristina Botojel
- 5 dintre jucătoarele naționalei au spus DA transferurilor în primul eșalon fotbalistic românesc: Ioana Bortan, Andrea Herczeg, Claudia Bistrian, Laura Rus și Cristina Sucilă
- Un alt transfer internațional este cel al Brigittei Goder, care va evolua în tricoul celor de la Ferencvarosi TC din sezonul 2023/2024!
Căpitanul echipei naționalei, Ioana Bortan, părăsește Universitatea Cluj pentru noi orizonturi!
Ioana Bortan a semnat la finalul lunii iunie 2023 cu nou-promovata în Liga 1 Feminin, Farul Constanța! Născută la 23.01.1989, Ioana Bortan evoluează pe postul de mijlocaș și aproape întreaga carieră a jucat pentru Universitatea Cluj, alături de care a câștigat de 13 ori campionatul României și de 8 ori Cupa României. În sezonul 2012-2013 a evoluat, alături de formația clujeană, în 16-imile Champions League.
Ioana a bifat și o experiență internațională de-a lungul carierei sale, în Finlanda, pentru Kuopion Palloseura.
Andrea Herczeg se întoarce în România după 10 ani!
Andrea Herczeg a semnat la finalul lunii iunie 2023 cu câștigătoarea Cupei României, Carmen București! În sezonul ce tocmai a trecut, fotbalista originară din Luduș, județul Mureș, a evoluat pentru Eto FC Gyor (Ungaria). La echipa din Ungaria, Andrea a fost cea mai importantă jucătoare în sezonul 2021-2022, fiind cea mai bună pasatoare a campionatului și al doilea golgheter din țara vecină. Concret, a marcat 13 goluri și a oferit 10 pase decisive într-un sezon în care a ieșit vicecampioană a Ungariei și a câștigat Cupa Ungariei.
În ultimii 10 ani Andy a fost un pilon important a mai multor echipe din Suedia și Ungaria. Mai exact: Töcksfors IF (Suedia), Mallbackens (Suedia), Kungsbacka DFF (Suedia), MTK Budapest (Ungaria), St. Mihály Szeged (Ungaria), Haladás Viktori (Ungaria), Eto FC Győr (Ungaria).
Încă o internațională face pasul către Carmen București – Claudia Bistrian
Claudia Bistrian a evoluat ultima dată în Italia, la Apulia Trani, dar de-a lungul carierei a mai evoluat în UEFA Women’s Champions League pentru echipa armeană Hayasa. În cei doi ani și jumătate cât a jucat în străinătate a mai trecut prin Spania, la FF Solana. În România, a îmbrăcat tricoul celor de la Ripensia Timișoara și Fortuna Becicherecu Mic.
Laura Rus ajunge și ea la malul Mării Negre!
În vârstă de 35 de ani, Laura Rus se mândrește cu performanțe de invidiat în carieră, printre cele mai importante fiind și titlul de golgheteră a Champions League în sezonul 2012-2013 (11 goluri).
Este cvadruplă campioană a Ciprului cu Apollon Limassol, campioană a Danemarcei cu Fortuna Hjorring în 2014, echipă cu care a câștigat și Cupa Danemarcei în același an, dar și campionă și câștigătoare a Cupei Belgiei cu Anderlecht, în 2020. În sezonul 2012-2013 a fost și golghetera campionatului cipriot. A câștigat, de asemenea, Cupa României în 2007. Laura Rus a fost desemnată în sezonul 2009-2010 cea mai bună jucătoare din Spania.
A mai evoluat pentru formațiile: Pandurii Tg. Jiu, Sporting Club De Huelva (Spania), Apollon Ladies (Cipru), Fortuna Hjorring (Danemarca), Suwon FMC și Icheon Daekyo WFC (Coreea de Sud), Sassuolo Calcio Femminile și Hellas Verona (Italia), Anderlecht (Belgia), Fortuna Becicherecu Mic, Tindastoll (Islanda), fiind și tricolora cu cele mai multe campionate în portofoliu.
Cristina Sucilă rămâne în Banat, dar la Comloșu Mare!
Fosta jucătoare a Politehnicii Timișoara a ales să rămână în zona Banatului, mai exact în cadrul echipei ACS Banat Girls! După mai multe sezoane la Fortuna Becicherecu Mic și unul la Piroș Security Arad, Cristina și-a însumat în palmares 44 de apariții în tricoul alb-violet și 18 goluri marcate.
_______________________________________________________________________
Drumul spre WEURO 2025 începe în septembrie, contra Croației!
În urma tragerii la sorți pentru prima ediție a Ligii Națiunilor, România a fost repartizată în grupa B2, alături de Finlanda, Slovacia și Croația.
PROGRAMUL JOCURILOR DIN LIGA NAȚIUNILOR:
22 septembrie 2023: Croația – ROMÂNIA, Finlanda – Slovacia
26 septembrie 2023: ROMÂNIA – Finlanda, Slovacia – Croația
27 octombrie 2023: ROMÂNIA – Slovacia, Finlanda – Croația
31 octombrie 2023: Slovacia – ROMÂNIA, Croația – Finlanda
30 noiembrie 2023: Finlanda – ROMÂNIA, Croația – Slovacia
5 decembrie 2023: ROMÂNIA – Croația, Slovacia – Finlanda
Cum se desfășoară competiția la feminin?!
- Naționalele au fost împărțite în 3 ligi pe baza coeficientului UEFA la finalul preliminariilor CM 2023. România se află în Liga B.
- Primele două ligi au câte 16 echipe, iar a treia are 19.
- Se joacă în sistem grupă, tur-retur.
- Câștigătoarele grupelor din Liga A vor evolua la turneul final al Ligii Națiunilor.
- Primele două clasate în grupele din Liga A rămân în această ligă pentru viitoarele preliminarii EURO 2025.
- Cele 4 echipe clasate pe locurile 3 vor disputa un baraj contra echipelor de pe locurile 2 în grupele din Liga B, câștigătoarele urmând a evolua mai departe în Liga A.
- Ultimele 4 clasate în grupele din Liga A vor retrograda.
- Cele 4 câștigătoare de grupă din Liga B vor promova în liga superioară.
- Cele mai bune 3 ocupante ale locurilor 3 vor disputa un baraj contra celor mai bune ocupante ale locurilor secunde din Liga C. Câștigătoarele vor evolua mai departe în Liga B.
- Ocupantele ultimului loc în grupele din Liga B plus cea mai slabă echipă clasată pe locurile 3 vor retrograda în Liga C.
- Cele 5 câștigătoare ale grupelor din Liga C vor promova în Liga B.
Turneul final & barajele de promovare/retrogradare: 21-28 februarie 2024
Vezi mai multe detalii despre noul sistem competițional al naționalelor feminine!