FRF vă prezintă rezumatele a două victorii repurtate de tricolorii U16 în 2014 și 2015, având în prim-plan jucători care azi impresionează în Liga 1, au calificat România la Jocurile Olimpice sau bat deja la porțile naționalei mari!
În 2014 și 2015, România U16 obținea două victorii frumoase, cu goluri multe, în două partide cu caracter amical disputate la Mogoșoaia. S-au jucat reprize de câte 40 de minute, iar selecționeri au fost Florin Răducioiu (2014) și Adrian Boingiu (2015).
Iată cele două partide și cum a evoluat cariera jucătorilor de atunci:
17 iunie 2014, Mogoșoaia, amical
România U16 – Macedonia de Nord U16 4-1
(Ghiță 20, Coman 21, Ciobanu 27, 73/ Ristovski 61)
- Ionuț Poiană – portarul crescut de FCSB a mai jucat la Luceafărul Oradea, Național Sebiș și Turris Tr. Măgurele. Acum apără la liderul seriei a doua din Liga 3, Unirea Slobozia.
- Radu Motreanu – fundașul a rămas în zona Banatului, de unde provine, și este legitimat în prezent la ASU Poli Timișoara.
- Virgil Ghiță – a rămas la FC Viitorul, unde a devenit căpitanul echipei, jucător de bază în Liga 1 și component al României U21 semifinalistă la Euro 2019
- Vlad Gîsă – crescut de Dinamo, a ajuns la FC Voluntari. De aici, sub formă de împrumut, a contribuit la promovarea Chindiei în Liga 1. Azi joacă la sechipa secundă a clubului FC Voluntari.
- Szabolcs Kilyen – format la Viitorul, a fost împrumutat la Sepsi, ASA Tg. Mureș și CS Mioveni, iar în acest sezon activează, tot sub formă de împrumut, la Dinamo.
- Răzvan Oaidă – produsul lui Atletico Arad, a activat la juniori pentru Wolverhampton și Brescia, apoi a impresionat la FC Botoșani, fiind cumpărat de FCSB, unde joacă în mod constant.
- Andrei Ciobanu – component al României U21 semifinalistă la Euro 2019, titular acum pentru naționala de tineret în noua campanie și om de bază în Liga 1 la FC Viitorul.
- Valentin Costache – prezență constantă în Liga 1 pentru CFR Cluj, unde a ajuns în 2018 de la Dinamo, după un împrumut în 2016 și la CS Afumați.
- Florinel Coman – Unul din cei mai în formă jucători ai Ligii 1 pentru FCSB, cu o prestație foarte bună pentru România U21 la Euro 2019, a debutat și pentru prima reprezentativă.
- Ianis Hagi (c) – după experiențe la Fiorentina și Genk, pare să-și fi găsit locul în fotbalul mare la Glasgow Rangers, după recăpătarea formei în țară, la Viitorul. Titular pentru România U21 la Euro 2019, a debutat și la naționala mare.
- Robert Grecu – mijlocașul aparţine de FC Viitorul, dar joacă în prezent la Campionii FC Argeș cu care visează la Liga 1. A mai jucat la FCSB, Petrolul, Daco-Getica și Astra Giurgiu.
- Cosmin Dur-Bozoancă – jucătorul Viitorului și astăzi, a fost împrumutat la ASU Poli Timișoara, iar acum apără, sub formă de împrumut, în Liga 2 la Universitatea Cluj.
- Ionuț Tănase – mijlocașul lansat de Atletico Arad, a jucat sub formă de împrumut cinci sezoane la UTA şi un tur la Cermei, azi așteaptă promovarea în Liga 2 cu U Craiova 1948 SA.
- Vlad Mihalcea – brașoveanul venit ca speranță la FCSB, a ajuns ulterior la Poli Timișoara, Academica Clinceni și FC Voluntari. De anul trecut activează la Universitatea Cluj (L2).
- Tiberiu Căpușă – fundașul Viitorului a avut o experiență sub formă de împrumut la U Cluj și acum a revenit la clubul dobrogean, fiind în recuperare după o serioasă accidentare.
- Harald Fridrich – după experiențe la Poli Timișoara, CSM Lugoj și Becicherecu Mic, evoluează acum la ACS Carani, locul 4 în primul eşalon al judeţului Timiş.
- Carlo Casap – oprit din ascensiune pentru o vreme de o accidentare groaznică, mijlocașul este încă legitimat la FC Viitorul.
- Sebastian Velcotă – produsul lui ACS Poli Timișoara, a mai activat la CSM Şcolar Reșița, iar din această iarnă s-a transferat la LPS Cetate Deva, în Liga 3.
19 aprilie 2015, Mogoșoaia, Turneu de Dezvoltare UEFA
România U16 – Ungaria U16 6-2
(Moldoveanu 18, 26, Chifu 24, Craiu 50, Dragomir 53, 60 / Lakatos 40+1, Bevardy 55)
- Adelin Iliescu – crescut de CSS Drobeta, a fost la un pas de un transfer la Mechelen (Belgia), dar a revenit în ţară, împrumutat la Șoimii Lipova. Au urmat Oțelul Galați și iar Șoimii Lipova.
- Denis Haruț – bănățeanul ajuns în vara anului trecut la FC Botoșani este unul din remarcații acestui sezon din Liga 1
- Constantin Dima – produs al lui Dinamo, a devenit titular în Liga 1 la Astra și jucător al României U21, după ce a mai trecut pe la Metalul Reșița, Sepsi și Viitorul.
- Cristian Podină – produsul celor de la ACS Poli, a mai jucat la CSM Reșița, iar din această iarnă a ajuns la CSC Dumbrăvița în Liga 3.
- Radu Boboc – unul din eroii României U21 semifinalistă la Euro 2019, a devenit titular incontestabil la Viitorul în Liga 1
- Ștefan Pădureț – produsul clubului Dinamo, este legitimat în prezent la Bucharest United, după ce în sezonul trecut a evoluat pentru CSA Steaua.
- Vlad Dragomir (c) – timișoreanul de la Perugia și titular în noua generație de tricolori U21 a petrecut între timp și 3 ani la Academia lui Arsenal Londra.
- George Ganea – și-a găsit ritmul și forma pentru Viitorul și România U21 în urma experiențelor la U Cluj, Rapid, Virtus Entella, juniorii Romei și CFR Cluj.
- Andrei Sîntean – plecat de la Poli Timișoara pentru o experiență cehă la Slavia Praga și Viktoria Zizkov, atacantul a revenit în ţară, la Sepsi și apoi la FC Hermannstadt, unde joacă în Liga 1.
- Nicușor Craiu – gălățeanul s-a format în fotbalul spaniol (Rayo Vallecano, juniorii lui Real Madrid și Villareal), a venit în țară la FC Voluntari și acum joacă la Ursus Varșovia (L3 poloneză)
- Alexandru Mățan – mijlocașul ofensiv lansat de Viitorul se află sub formă de împrumut la FC Voluntari în Liga 1, unde joacă în mod constant.
- Alexandru Costache – portarul format de Concordia Chiajna a fost împrumutat la Pandurii Tg. Jiu iar din vara anului trecut a revenit la clubul ilfovean.
- Ioan Dumiter – jucătorul LPS Banatul a căpătat experiență la Becicherecu Mic și a impresionat la Ripensia, fiind achiziţionat de Sepsi. A fost împrumutat în tur la Chindia, iar prestaţiile sale l-au readus la Sepsi.
- Robert Moldoveanu – dinamovistul a crescut în joc, se află în circuitul României U21 de astăzi și e om de bază pentru “câini” în acest sezon
- Rareş Lazăr – vasluianul care debuta la 15 ani, o lună şi 19 zile în Liga 1, la SC Vaslui, a ajuns la CS Mioveni, după ce a dat probe la Tottenham. Din vară a fost transferat de Rapid.
- Dan Berci – crescut de U Cluj, fundașul laterial a ajuns în fotbalul italian, la Juve Stabia și juniorii Perugiei, dar a revenit din 2018 la Universitatea.
- Marco Dulca – clujeanul a petrecut 4 ani la grupele de juniori ale lui Swansea, iar din vara anului trecut a revenit la Viitorul, ascensiunea fiindu-i oprită și de o accidentare gravă.
- Daniel Chifu – produs al Universității Cluj, după o experiență la Hermannstadt a început periplul maghiar la Kazincbarcika și Putnok, revenind de anul trecut în țară la Unirea Dej.
- Claudiu Petruș – crescut de CFR Cluj, a jucat sub formă de împrumut la ACS Energeticianul în sezonul trecut, iar din iarnă a fost trimis pentru şase luni la Supporter 2.0, una dintre aspirantele la titlul de campioană a judeţului Cluj.
- Du-Ho Hery Kim – crescut de Şcoala Gică Popescu, a trecut pe la FC Viitorul, CSU Craiova, Atletico Arad şi UTA, înainte de a pleca în Italia, la Sassuolo. A revenit în ţară la Luceafărul Oradea, iar acum joacă la Pandurii Lignitul.