Echipa națională a disputat partide pe teren propriu în 18 orașe, dintre care unul, Cernăuți, nu se mai află azi în România, ci în Ucraina.
Harta meciurilor de acasă pe care le-au jucat tricolorii înseamnă 18 puncte importante, 18 orașe și comunități care au primit cu emoție prima reprezentativă și au găzduit cu arenele lor meciurile naționalei. Cele mai multe partide all-time s-au disputat în Capitală, ca un detaliu inedit, perioada septembrie 1931 – noiembrie 1966 fiind 100% una cu meciuri pe teren propriu în București!
Arenele bucureștene din cei 100 de ani de existență sunt: FSSR, ONEF (devenit ANEF și Republicii), 23 August (devenit Național și Lia Manoliu), Venus, Giulești, Ghencea, Dinamo și Arena Națională. Practic, dacă adăugăm noul Ghencea și noul Giulești, unde se joacă în 2022, ajungem la 10 arene pentru cel mai mare oraș al țării.
Debut cu fast la Cernăuți
Primul meci din istorie pe teren propriu a fost al doilea din palmaresul României. În septembrie 1922, la doar câteva luni după debutul de la Belgrad, tricolorii întâlneau într-o partidă amicală Polonia, la Cernăuți, pe stadionul Maccabi. Orașul era atunci în granițele României. Nu trecuseră nici 4 ani de când Congresul General al Bucovinei votase în unanimitate unirea provinciei la Regatul României.
Au fost trei zile de sărbători sportive dedicate meciului României, un adevărat spectacol pentru întreaga regiune! Și principele Carol a fost prezent la partidă, viitorul rege Carol al II-lea urmărind remiza, 1-1, în care selecționerul nostru Teofil Morariu nu s-a putut baza pe jucătorii Chinezului Timișoara, oameni de bază ai primei reprezentative. Peste 12.000 de oameni au fost în tribune!
“Triplă asiatică” pe ruta Suceava-Iași-Buzău!
Dincolo de București, liderul la acest capitol, și de Cernăuți, locul primului meci pe teren propriu, alte 16 orașe au fost gazdele echipei naționale de seniori în primul ei secol de activitate. Împărțite pe regiuni geografice, acestea sunt:
Banat: Timișoara
Crișana: Arad, Oradea
Transilvania: Cluj-Napoca, Hunedoara, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov
Moldova: Suceava, Iași, Piatra Neamț
Muntenia: Ploiești, Buzău, Giurgiu
Oltenia: Craiova
Dobrogea: Constanța
Deși harta compusă de aceste localități este una întinsă, la nivel numeric situația e puțin diferit. Asta pentru că în 7 dintre cele 18 orașe s-a disputat… doar un meci! Debutul pe teren propriu, la Cernăuți, a rămas unica prezență în localitate. Apoi, de-a lungul istorie, s-a jucat o singură dată în Suceava, Iași, Buzău, Hunedoara, Arad sau Târgu Mureș!
- Aradul a rămas fixat cu un amical din 1928, 4-2 cu Turcia.
- Cu același adversar și tot în amical s-a disputat meciul din 1983 la Târgu Mureș, 3-1.
- În schimb, la Hunedoara, în 1982, s-a disputat meci oficial din preliminarii de Campionat European, 3-1 cu Cipru!
Ca un detaliu inedit, Suceava, Iași și Buzău au fost alese toate ca destinații pentru partide amicale contra un reprezentative din Asia! S-a jucat în nordul Moldovei cu Japonia în 1982 (4-0), apoi cu China de două ori în 1984, 4-2 la Iași și 1-0 la Buzău.