Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, s-a întâlnit marți, 26 februarie, la sediul FRF, cu arbitrii centrali din Liga 1.
Înaintea ultimei runde a sezonului regular din Liga 1 și înainte de startul play-off-ului și play-out-ului, președintele CCA le-a prezentat arbitrilor principalele obiective. „Suntem într-o perioadă dificilă a sezonului. Avem aceste meciuri din Cupa României, ultima etapă și apoi urmează play-off-ul și play-out-ul. În ultima perioadă, am avut multe dueluri tari, faulturi tactice, simulări și alte comportamente nesportive față de care trebuie să fim vigilenți. Suntem responsabili pentru integritatea jucătorilor. E un aspect important, pentru că avem jucători de viitor, jucători de echipe naționale”, a fost mesajul lui Kyros Vassaras în sala de lucru.
Președintele CCA a explicat rolul întâlnirii într-un interviu FRF TV.
– Domnule Vassaras, care au fost principalele teme de discuție în cadrul întâlnirii cu arbitrii de Liga 1?
– Am realizat analiză video și, mai important, este că întâlnirea a avut câteva obiective clare. Unul dintre principalele obiective este protejarea integrității jucătorilor, protejarea imaginii fotbalului și a arbitrajului. În ultima perioadă, am remarcat un comportament cu un scop tactic sau nu neapărat, câteva atacuri dure, necugetate sau faulturi de joc, care trebuie să ne îngrijoreze. Desigur, știm că principalul responsabil este jucătorul care prin comportamentul său, realizând un tackling, poate cauza o accidentare gravă unui adversar care, până la urmă, este și el fotbalist. Le-am transmis clar arbitrilor că și noi suntem responsabili de a transmite mesajul că nu mai tolerăm un astfel de comportament al unor jucători. Pe de altă parte, vom fi foarte stricți față de comportamentul care poate dăuna imaginii fotbalului românesc. Arbitrii trebuie să își protejeze și propria imagine. Trebuie să se descurce cât mai bine ca o echipă, dar și individual. Să fie prompți și să judece corect fazele din fiecare meci. Acestea sunt principalele obiective. În această întâlnire am analizat multe clipuri video, ne-am făcut planurile și fiecare a avut oportunitatea de a oferi explicații față de greșelile făcute, de a discuta eventuale greșeli pe care sperăm să nu le facem sau despre deciziile foarte bune pe care le-au luat cu ajutorul colegilor.
– Asta înseamnă că arbitrii ar putea lua decizii mai drastice de acum înainte?
– Mesajul e clar încă de la începutul campionatului. Am ajuns la ultima etapă, una foarte importantă, urmează play-off-ul și play-out-ul. Ne întâlnim în fiecare lună cu arbitrii. Ei sunt instruiți de fiecare dată. Desigur, trebuie să înțeleagă și ei, și toți oamenii, că în această etapă a competiției trebuie să fie și mai atenți. Tocmai de aceea, îi pregătim pentru a deveni din ce în ce mai buni. Depinde de ei să aibă curajul, autoritatea, personalitatea pentru a aplica Legile Jocului. Sunt încrezător că vor reuși, pentru că avem arbitri buni. Sper, de asemenea, că nivelul jocurilor să fie foarte bun, pentru că ar însemna că și arbitrii au contribuit la acest lucru, nu doar jucătorii și antrenorii.
– Care au fost opiniile arbitrilor după ce ați analizat aspectele pozitive ale prestației lor, dar și a celor mai puțin bune?
– Feedback-ul a fost bun. De ce? Pentru că în momentul analizei, aceștia acceptă sugestiile care îi ajută să se descurce mai bine. E normal, în fotbal toți greșesc. Situațiile pe care le-am avut nu au apărut pentru că arbitrul a văzut faza și a dat o altă decizie. Aproape toate greșelile au apărut pentru că arbitrul a fost în imposibilitatea de a vedea faza. Credeți-mă că dacă ar fi existat posibilitatea de a folosi arbitri adiționali, chiar și în play-off sau play-out, sau de a introduce tehnologia video în viitorul apropiat, sunt sigur că greșelile ar scădea aproape de zero. S-ar elimina cel puțin greșelile majore. Am analizat unele situații în care unica poziție din care era vizibilă infracțiunea era în spatele porții. Acolo nu avem arbitri! Sunt și câteva faze care s-au petrecut în spatele arbitrului, fără a putea fi acoperite. Așa că suntem vigilenți și, de aceea, am convenit că suntem responsabili ca o echipă și că toți cei patru trebuie să identifice toate evenimentele petrecute pe teren. Dacă am fi mai mulți, cu siguranță ar fi mai bine. Dar nu e decizia noastră, ci aparține altor persoane. Îi ajutăm pe arbitri să fie pregătiți, ei trebuie să fie responsabili pentru integritatea jucătorilor, dar trebuie să le transmită și lor acest mesaj. Pentru că au nevoie ca și jucătorii să înțeleagă că nu e posibil să termini cariera unui adversar cu un atac sau să îl accidentezi grav.