Echipa Feminină de fotbal CS Atletic Olimpia Gherla a reușit să promoveze în primul eșalon al fotbalului feminin românesc, după ce a încheiat sezonul pe prima poziție în seria a doua din Liga 2 Feminin.

Fetele de la CS Atletic Olimpia au pus Gherla, în premieră, pe harta Superligii! 

Sezonul viitor al Superligii Feminine va consemna un debut absolut! După trei ani petrecuți în cel de-al doilea eșalon al fotbalului românesc, fetele de la CS Atletic Olimpia Gherla au reușit „imposibilul”, promovarea în Superligă!

În 2021, la trei ani de la înființare, în orașul clujean se vorbea despre desființarea echipei de fete CS Atletic Olimpia Gherla. Acum, după un sezon perfect în liga secundă, oamenii din Gherla își fac planuri de viitor. Fetele lor au pus orașul pe harta Superligii, iar pe arena din Gherla suporterii Olimpiei vor avea ocazia să vadă echipe precum Universitatea Cluj, Farul Constanța sau Csikszereda Miercurea Ciuc!

Povestea nou-promovatei CS Atletic Olimpia Gherla începe în urmă cu mai bine de trei ani, în ziua în care președintele Csaba Kilin le-a propus Iuliei Mera și Alexandrei Iușan, originare din Gherla și foste coechipiere la Olimpia Cluj, să joace pentru divizionara secundă.

„Ne-a văzut evoluând alături de fete la un turneu la Câmpia Turzii. Era sfârșit de ianuarie 2021. Știam câte ceva despre echipă. Ca jucătoare în liga secundă la Târgu Mureș întâlnisem Olimpia Gherla în Cupa României. Am învins atunci cu 16-0! Am vorbit cu Alexandra Iușan despre propunerea domnului Csaba Kilin și am fost de acord, dar cu o condiție, să ne ocupăm și de echipă, adică să o pregătim, chiar dacă nici eu și nici Alexandra nu eram antrenoare, dar aveam experiență”, își amintește Iulia Mera.

„Fetele erau atât de fericite de parcă ar fi luat Liga Campionilor!”

A fost scânteia care a aprins focul pasiunii în rândul fetelor de la CS Atletic Olimpia. „Am început antrenamentele, de la cele de bază. Totul era nou pentru fete. Au început să vină cu drag, chiar dacă era mult mai greu. Veneau mai degrabă să vadă ce facem nou. În martie 2021 am început competiția oficială cu un meci în deplasare la Juventus Timișoara. Și am câștigat! Fetele erau atât de fericite de parcă ar fi luat Liga Campionilor! Eu și Alexandra ne uitam la ele și nu înțelegeam! Noi știam ce înseamnă victoriile, dar ele se pare că nu. Am început să aducem materiale pentru a ne folosi la antrenamente, am încercat să punem în practică tot ceea ce învățasem la rândul nostru de la antrenorii pe care i-am avut. Fetele erau  atât de încântate. Toate erau din Gherla și din împrejurimi. Își doreau pur și simplu să joace fotbal. Am avut încă de la încpeut aproximativ 25 de fete, dornice să învețe. În anii care au urmat unele dintre ele au renunțat, asta e viața”, mai spune Iulia Mera.

„Vin fete din urmă”

În acel an 2021, CS Atletic Olimpia Gherla a promovat în Liga 2 Feminin. „În primul an am încheiat pe locul 6, apoi pe 3, iar ultimul sezon l-am încheiat pe prima poziție! Dar nu a fost ușor! În ultima etapă am întâlnit pe teren propriu a doua echipă a celor de la Politehnica Timișoara, echipă fără drept de promovare. Deși aveam asigurat locul în Superligă, am dorit să promovăm de pe primul loc, dar trebuia să câștigăm la o diferență de trei goluri. Am câștigat cu 5-1! A fost ceva extraordinar”, povestește Iulia Mera, care cunoaște deja obiectivele pentru noul sezon: „În primul rând ne dorim să nu retrogradăm. Nu țintim la ceva ce nu putem atinge. Vom acționa pas cu pas, dar sunt convinsă sută la sută că vom reuși. Vom face și câteva transferuri. Dorința mea cea mare e ca în curând să putem alinia o echipă formată din fete de la noi, crescute de noi. Vin fete din urmă. În acest sezon au debutat două junioare 2009. Un portar și un fundaș central. Creștem aceste fetițe în mentalitatea noastră. Acesta e viitorul și așa trebuie făcut. Degeaba aducem jucătoare din străinătate, iar pe ale noastre le dăm la o parte”.

Antrenoare cu acte în regulă!

Pe lângă faptul că s-au numărat printre jucătoarele de bază ale echipei CS Atletic Olimpia Gherla, Iulia Mera și Alexandra Iușan au fost și responsabile cu echipa.

Zilele trecute, Iulia Mera a absolvit cursurile Școlii de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal. Alexandra Iușan se ocupă și ea de viitorul său de antrenor. Înainte de „proiectul Gherla”, Alexandra era plecată în Anglia, unde lucra și juca în același timp fotbal. Alexandra are în palmares 6 titluri de campioană cu CFF Clujana Cluj, 4 titluri cu Apollon Ladies și un titlu cu Olimpia Cluj. De-a lungul carierei a mai jucat la Lefkothea Latsion și Portsmouth Ladies.

O vizită prin celebrul Central Park din New York!

Și Iulia Mera a fost plecată, în Statele Unite ale Americii, în două rânduri, printr-un program „Work & Travel”. „Am lucrat în Massachusetts. Eram în primul an de master la management al organizațiilor și activităților sportive din cadrul Universității Babeș-Bolyai. La un moment dat am ajuns și la New York. Într-o vizită prin celebrul Central Park am descoperit câteva grupe de fetițe, micuțe, foarte micuțe, care făceau antrenamente de fotbal. Mi s-a părut incredibil. În primul rând pentru că observam de câtă atenție se bucură cele mici. În SUA, fotbalul, o știe toată lumea, e foarte dezvoltat”, spune Iulia Mera.

Fost campion european de culturism, antrenor la U13!

„Fetele sunt din ce în ce mai conștiente, tot mai dedicate. Avem deja echipe de U13 și U15. La U13 avem un antrenor, Angelo Alexa, fost campion european de culturism, acum profesor de educație fizică și sport. Majoritatea fetelor lucrează în Gherla, în Cluj, în Dej, în Anglia chiar! Fostă jucătoare la Olimpia Cluj, Corina Olar a făcut naveta Anglia – Gherla! Venea din Anglia să joace pentru noi, mai ales la meciurile importante! Jucăm meciurile la Gherla, unde în ultima perioadă se renovează totul. Avem condiții. Primăria s-a asociat cu echipa feminină pentru a ne ajuta. Eu cred că rezultatele aduc rezultate”, a încheiat Iulia Mera.