Proiectul Liga Elitelor U15, competiție ce va debuta luna viitoare, aduce și două premiere la nivel de regulament în contextul competițiilor.

Astfel, echipele vor putea efectua 7 schimbări pe durata partidelor, cu mențiunea că schimbările din repriza secundă pot fi efectuate în maximum 3 opriri ale jocului. Prin această prevedere se asigură un timp efectiv de joc mult mai mare, în beneficiul tuturor participanților la spectacolul fotbalistic.

Penalizări de 7 minute

Din dorința de a cultiva spiritul fair-play-ului și a încuraja atât tinerii jucători, cât și antrenorii, să se dezvolte în respectul valorilor fotbalistice, Liga Elitelor U15 aduce cu sine și regula eliminării temporare. Astfel, pentru comportamentul nesportiv, arbitrii pot dicta eliminări pe o durată de 7 minute pentru jucători, care se aplică în patru situații:

  • Jucătorul simulează, în orice zonă a terenului de joc
  • Jucătorul protestează verbal sau fizic la deciziile arbitrilor
  • Jucătorul scoate tricoul de joc după marcarea unui gol
  • Un membru al staff-ului tehnic protestează fizic sau verbal la deciziile arbitrilor (în această situație, antrenorul alege ce jucător propriu va fi eliminat temporar).

“O lecție de civilizație”

Ovidiu Hațegan, arbitru FIFA, consideră aceste noutăți „inedite și excelente”, mai ales în raport cu categoria de vârstă la care sunt implementate: „Văd și eu destule reacții care nu fac cinste fotbalului la antrenori, la părinți, atât la adresa copiilor, cât și a oficialilor. Prin puterea exemplului, lucru pe care îl punctează foarte bine acest regulament, se pot schimba aceste lucruri. Va fi o lecție de civilizație și de fair-play pentru toți cei implicați în fenomen, în fotbal e nevoie să îți respecți adversarul, să respecți arbitrii, dar mai ales pe tine însuți”.

Arbitrul e convins că efectele acestor reguli se vor vedea pe viitor și se așteaptă la conturarea unei culturi a sportivității: “Astfel de comportamente nocive pe care aceste reguli le combat trebuie oprite de la bază. Chiar cred că rezultatele acestui proiect se vor vedea în viitor în competițiile oficiale. Poate la început lumea va fi reticentă, dar apoi va deveni normalitate. Până la urmă nu facem decât să îi pregătim pe cei mai tineri jucători pentru performanță. Este drept că succesul proiectului le-ar face și arbitrilor viața mai ușoară în viitor.”

 „Mi se pare o idee foarte bună crearea Ligii Elitelor U15. Am observat că putem juca de la egal la egal cu echipe de nivel european până la vârsta de 13-14 ani. Apoi apare o diferență destul de mare, mai ales după vârsta de 18 ani”
OVIDIU HAȚEGAN

“Urmăresc Liga Elitelor U17 și U19, acolo unde UTA, echipa din orașul meu, are rezultate bune și sunt impresionat de întreaga emulație din jurul acestor competiții, bucuria copiilor, expunerea de care beneficiază în mass-media”
OVIDIU HAȚEGAN