FRF TV
CLUJ-NAPOCA

Prima atestare oficială a așezării datează încă din istoria antică, atunci când filosoful grec Claudius Ptolomeu a identificat aici capitala fostei Dacia Porolissensis. În timpul domniei împăratului Hadrian, orașul a primit statut de municipiu sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca.
În ziua de azi, Cluj-Napoca este considerat capitala culturală și economică a Transilvaniei, un oraș bogat în istorie în cultură, unde identitatea locală se îmbună armonios cu valorile europene. Cluj-Napoca deține o moștenire academică importantă, care susține o comunitate creativă, dinamică și vibrantă, unde cooperarea este un factor cheie în dezvoltarea locală sustenabilă.
Sportul a fost mereu o dimensiune importantă de dezvoltare comunitară în Cluj-Napoca, nu doar prin valorile morale pe care le deține, ci și prin stilul de viață sănătos pe care îl promovează. Atât evenimentele naționale și internaționale ținute în oraș, cât și facilitățile destinate cetățenilor, creează, fără niciun dubiu, un mediu propice pentru dezvoltarea sportivă și culturală.
Suntem nerăbdători să găzduim una dintre grupele UEFA European Under 21 Championship și mai mult decât mândri să avem alături suporteri din toată Europa.

STADIOANE

În România, UEFA Under 21 Championship va fi co-găzduit în Cluj-Napoca, cu 6 meciuri din faza grupelor și un sfert de finală, în a doua jumătate a lunii iunie și prima jumătate a lunii iulie.

Meciurile se vor juca în ambele stadioane construite în Cluj-Napoca.

Cluj Arena

A luat locul vechiului stadion „Ion Moina” și a devenit astfel noua casă a Universității Cluj, fiind inaugurat în 2011. Primul meci s-a disputat când Universitatea a primit vizita lui Kuban Krasnodar într-un meci demonstrativ. Cu o capacitate de 30.020 de locuri, staidionul este situat la aproximativ un kilometru distanță de centrul vechi al orașului, în partea de vest, în apropiere de râul Someșul Mic și Parcul Central. Distanța din centrul vechi până la stadion poate fi parcursă în aproximativ 15 minute de mers pe jos.

"Dr. Constantin Rădulescu"

A fost inaugurat în 1973 cu un meci între CFR Cluj și echipa națională a Cubei. Stadionul a fost modernizat când CFR Cluj a promovat în prima ligă în 2004 și a obținut apoi la scurt timp calificarea în cupele europene. Clubul a început atunci un program de reconsolidare în valoare de 20 de milioane de euro, în cadrul căruia au fost construite trei noi tribune moderna. Lucrările au fost finalizate în septembrie 2008. Stadionul este situat în apropiere de centrul orașului Cluj-Napoca, puțin la nord, la aproximativ 15 minute de mers pe jos de zona centrală. Distanța de la gara centrală este chiar mai scurtă.

Autoritățile locale bucureștene consideră evenimentul drept o șansă extraordinată de a promova sportul printre locuitorii orașului, de a deszvolta infrastructura și de promova România drept o destinație turistică.

OBIECTIVE DE NERATAT IN CLUJ

1. Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

Construit ca biserică de parohie a Clujului medieval și dedicată Sfântului Arhanghel Mihail, lăcașul de cult este situat în Piața Unirii (fosta Piață Centrală din Cluj). Imaginea bisericii – alături de ansamblul monumental Matia Corvin – reprezintă principalul simbol al municipalității din Cluj-Napoca.

2. Piața Muzeului

Piața Muzeului este cea mai veche piață din inima Transilvaniei, cu o arhitectură predominant gotică și barocă. Clădirile care pot fi descoperite aici sunt Biserica Franciscană, Casa Matia Corvin, Muzeul de Istorie Națională al Transilvaniei și Obeliscul Carolina – primul monument laic al orașului.

3. Grădina Botanică „Alexandru Borza” și Muzeul Botanic

Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca a fost deschisă în 1920 de profesorul Alexandru Borza. În organizarea sa, prioritate în ce privește clasificarea plantelor o are conceptul științific, combinat armonios cu rafinament artistic ce îi oferă un grad special de șarm și un aspect pitoresc.

4. Strada în Oglindă (Iuliu Maniu)

Unică în Europa, este una dintre principalele atracții turistice din Cluj. Ansamblul arhitectural, unic în Transilvania, este format din două clădiri identice, aranjate de o parte și de alta a Străzii Iuliu Maniu. Legenda spune că „palatele în oglindă” au fost construite în acest fel de un nobil pentru a nu-și supăra niciuna dintre cele două fiice moștenitoare.

5. Cetățuia

Cetățuia este unul dintre cele mai înalte și importante puncte panoramice ale orașului. Situate la o altitudine de 405 metri, zidurile fortificate au fost construite între 1715 și 1735 în forma unei stele, pentru a servi ca punct de apărare. Reperele dealului sunt Hotelul Belvedere, un hotel modern masiv vizibil din multe zone ale orașului, și crucea care îi comemorează pe martirii Revoluției de la 1848.

6. Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

Două locuri unde tradiția și moștenirea românescă se simt ca acasă. Muzeul include peste 41.000 de obiecte tradiționale ale țăranilor, din perioadele secolelor 17-20 și un fond documentar de peste 80.000 de piese. Muzeul conține două secții: cea a pavilionului și pe cea a Parcului Etnografic „Romulus Vuia” (secția în aer liber). Secția pavilionului se află în interiorul Palatului Reduta de pe Strada Memorandumului, în centrul orașului.

CAZARE ÎN CLUJ-NAPOCA

Aflat în regiunea istorică a Transilvaniei, într-o zonă pitorească, orașul Cluj-Napoca așteaptă să fie descoperit. Odată ce ai ajuns în orașul și i-ai simțit atmosfera, vei fi vrăjit pentru totdeauna. Dacă ai răbdarea de a te conecta cu Cluj-Napoca, vei remarca de ce i se spune „Inima Transilvaniei”. Comunitatea diversă din Cluj și obiectivele ambițioase de dezvoltare continuă îl fac un magnet pentru turiști în fiecare an.
Cluj-Napoca are o rețea de cazare bine dezvoltată, formată din aproximativ 300 de hoteluri și pensiuni care pot fi folosite în acest scop. Variind de la 1 la 5 stele, prețul cazării în oraș pornește de la 15 euro / noapte. Sunt peste 10.000 de locuri de cazare, fără a lua în calcul aplicațiie de cazare și gazdele locale – care, apropo – pot fi o modalitate foaret bună de a cunoaște comunitatea.

GASTROMIE

Cluj-Napoca poate oferi mâncare provenită din toate colțurile lumii, dar ai trebui să profiți de ocazie pentru a-i edscoperi bucătăria locală unică atunci când te afli aici. De la legendara varză a la Cluj, care a fost gătită aici timp de sute de ani, ciorba clujeană cu tarhon, gulașul ardelenesc, friptura Turda sau brânza Năsal, la deserturile cu prune pe care le poți găsi în multe dintre restaurantele din întregul oraș și care sunt un mod perfect de a experimenta o masă clujeană autentică.

Ce poți face

Fie că vrei să vizitezi obiective turistice, să mergi la cumpărături sau doar să te bucuri de viață, Cluj-Napoca este locul ideal. Cu un farmec cosmopolit, orașul este un amestec de vechi și nou, locuri boeme și clădiri contemporane de sticlă, străzi înguste și misterioase și bulevarde impresionante, magazine de cartier și malluri, cafenele și restaurante fine dining. Orașul este renumit în Europa pentru cultura cafelei, precum și pentru faptul că este singurul de pe continent care „găzduiește” 7 religii diferite pe o suprafață de mai puțin de un kilometru pătrat (una dintre ele, unitarianismul s-a născut chiar la Cluj).
Răspunsul la întrebarea „ce poți face?” este doar să mergi și să cutreieri. Orașul este, în întregime, unic. Nu există două locuri la fel și oferă câte ceva pentru oricine.

Educație & Business

Casa celei mai vechi și mai mari universități din România, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca are nu mai puțin de 9 instituții de educație superioară care contribuie la atragerea unui număr impresionant de studenți – 80.000 (conform datelor din 2016) –, ceea ce transformă orașul într-unul dintre cele mai prietenoase pentru tineri. Universitățile oferă o forță de muncă educată la cel mai înalt nivel pentru peste 300 de specializări, stundeții fiind unul dintre motoarele care țin Cluj-Napoca în mișcare, oferind orașului în același timp o atmosferă vibrantă și energică.
Ca hub tehnologic, scopul principal al orașului este să îmbunătățească viața cetățenilor concentrându-se pe cinci zone principale: transport și mobilitate, implicare cetățenească, energie, infrastructură, acces la internet și digitalizare. Peste 17.000 de oameni lucrează în industria locală IT, iar orașul găzduiește peste 1.800 de afaceri de IT, concentrate mai ales pe outsourcing și optimizarea proceselor.
Clujul este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Descoperă tărâmul legendar al Transilvaniei

Această regiune a României este cel mai bine cunoscută drept un tărâm misterios al „vampirilor însetați de sânge” care este asociat cu celebrul personaj Dracula creat de Bram Stoker, dar dincolo de această imagine, există multe comori de descoperit. Înconjurată de Munții Carpați, Transilvania oferă turiștilor peisaje sălbatice cu păduri și pajiști care sunt casa celor mai mari habitate din Europa pentru lincși, cerbi, lupi și urși. Această zonă oferă oportunitatea unor experiențe unice prin explorarea peșterilor, hiking și cățărărilor pe munte. Călătorind în Transilvania, poți descoperi „ultimul tărâm medieval adevărat din Europa” prin șarmul satelor săsești și al bisericilor fortificate.
Toate acestea, la doar o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei!

INFORMAȚII UTILE

Cum ajungi în Cluj-Napoca și cum te deplasezi în oraș

Cluj-Napoca este situat în regiunea nord-vestică a României și este reședința județului Cluj. Accesibil și ușor de găsit, poți veni aici cu orice mijloc de transport consideri că e mai confortabil.

Cu avionul
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca oferă călătorilor 52 de rute în 21 de țări. Aeroportul se află la aproximativ 10 kilometri de centrul orașului, iar timpul în care poți ajunge la aeroport din centrul orașului este de aproxiamtiv 20 de minute cu taxiul și 20 de minute cu transportul în comun – ruta 5 (biletele pot fi cumpărate prin sms, pentru 0,5 euro). Rețeaua de taxi este de încredere, iar prețul de bază este de 2,25 lei / km.

Cu trenul
Sunt o mulțime de linii ferate internaționale care trec prin Cluj-Napoca. Cea mai ușoară și eficientă conexiune este Viena – Cluj-Napoca. Gara este la 10 minute de centrul orașului și este bine conectată cu fiecare cartier datorită sistemului de transport în comun. Mai mult decât atât, Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” este la doar 10 minute de mers pe jos, așa că recomandăm cazările în această zonă.

Cu autobuzul
Cu ajutorul serviciului FlexiBus poți călători din vestul Europei la Cluj-Napoca. Există și curse regulate, al căror orar e disponibil pe www.autogari.ro.

Cu mașina
Cluj-Napoca este conectat la A3 prin partea de vest, la un inel metropolitan în partea de sud și la alte drumuri europene. Nu există probleme majore de trafic în interiorul orașului.
Deși traficul este puțin aglomerat în timpul orelor de vârf, nu există riscuri de siguranță sau de ambuteiaje. Parcările și locurile de parcare sunt bine semnalizate, iar plata online este disponibilă.
Parcare: dacă conduci, ClujParking App te va ajuta să găsești un loc de parcare unde poți lăsa mașina. Sistemul de plată este disponibil atât pe loc, dar și trimițând un sms la 7420. Tarifele: 10 lei/oră în zona 1.

! Nu recomandăm folosirea mașinilor personale în zilele de meci. Mai bine utilizați alternative precum transportul în comun sau scutere !

Transportul în comun
Cluj-Napoca are cea mai modernă flotă de transport din România. Cuprinzând autobuze, troleibuze și tramvaie, rețeaua locală este bine distribuită peste tot în oraș. Sunt două rute principale pe care ar trebui să le știi: 25 de la est la vest și 35 de la nord la sud. Toate celelalte pot fi accesate pornind de la acestea două.
Îți recomandăm să descarci Tranzy – aplicația mobilă care te ghidează prin oraș atunci când decizi să iei autobuzul sau tramvaiul. Aplicația oferă un orar în timp real, precum și gradul de aglomerare.

Mersul pe jos
Îți recomandăm insistent să te plimbi pe jos prin Cluj-Napoca. Centrul orașului este la 15 minute de ambele stadioane, iar drumurile către arene sunt bine accesibilizate și semnalizate.

Siguranță
Chiar dacă Cluj-Napoca este unul dintre cele mai sigure orașe din Europe, fii mereu pregătit pentru neprevăzut. Lasă pașaportul și alte lucruri de valoare într-un loc sigur. Ai grijă la hoții de buzunare. Nu lăsa pașaportul și lucrurile de valoare în mașină dacă conduci. Asigură-te că ai pe cine contacta pentru a obține carduri sau cecuri de urgență în cazul în care ale tale sunt furate. Raportează poliției dacă ți-au fost furate bunurile.

Această secțiune este gestionată de Federația Română de Fotbal. UEFA nu își asumă răspunderea legală pentru acuratețe și nu își asumă caracterul exhaustiv al informațiilor. În același timp, opiniile exprimate pe această secțiune FRF nu reprezintă opiniile sau politicile UEFA. Cuvântul UEFA, logo-ul UEFA, mărcile UEFA și secvențele video în legătură cu competițiile UEFA reprezintă proprietarea UEFA și sunt protejate de legile aplicabile ale mărcii comerciale, drepturilor de autor şi alte legi referitoare la proprietatea intelectuală. Utilizarea acestor logo-uri și mărci nu este permisă.